WPC 2016 – Digital transformation (deel 1)

Microsoft’s wereldwijde partner conferentie in Toronto

 

Je neemt een stadion, vliegt 20.000 ICT-ers in, waaronder meer dan 500 Nederlanders en opent niet met de nieuwe versie van Windows of Office maar met kinderen die zingen over diversiteit en kansen. De opening van de WPC Worldwide Partner Conference van Microsoft. Het geeft een mooi beeld van het bedrijf dat zich de laatste jaren opnieuw heeft uitgevonden. De opeenvolgende CEO’s zijn elk een mooi beeld van de periode: De oppernerd Bill Gates, de stamper Steve Ballmer en nu de visionair Satya Nedalla.

google vs microsoft

 

Microsoft werd een aantal jaren geleden bijna afgeschreven als serieuze Cloud speler achter Google. Vandaag zijn de rollen compleet omgedraaid en is Microsoft een voorbeeld van een bedrijf dat open is en samenwerkt met concurrenten als Dropbox en Facebook, dat een voorvechter is van de bescherming van rechten in de digitale wereld en dat succesvol is met innovatieve producten.

 

 

Op de conferentie worden traditiegetrouw veel nieuwe aankondigingen gedaan. Centraal staat de digitale transformatie waarin data nog steeds prominenter van belang is voor bedrijven en consumenten. Met het aansluiten van nieuwe devices neemt dit belang alleen maar toe. Key is dan ook voor elke organisatie om grip te houden op de data, deze te beveiligen en er optimaal gebruik van te maken.

 

Naast Office 365 wordt nu ook het Dynamics portfolio naar de cloud gebracht onder de naam Dynamics 365. De toegankelijkheid wordt verzorgd door PowerBI. Dat laatste wordt verder geïntegreerd met de digitale assistent Cortana.

 

Data uit diverse bronnen wordt gecombineerd om een bedrijf te sturen op basis van goede informatie. Hier vindt je ook het belang van de recente aanschaf van LinkedIN door Microsoft. De assistent die op basis van gegevens uit Outlook begrijpt wat je nodig hebt voor een afspraak. Gegevens over de actuele verkeersdrukte, de klantgegevens uit CRM online en gegevens van je deelnemers aan de meeting uit LinkedIN.
Volledig geautomatiseerd.

 

Een ander hoogtepunt is de verdere ontwikkeling van de Hololens. De Hololens combineert de echte wereld met de virtuele wereld: de mixed reality. Een mooie toepassing is training. Bijvoorbeeld een producent van hoogwaardige technologische producten als vliegtuigmotoren. Een nieuwe motor als studie object is kostbaar. Er wordt dan ook veel geoefend met oudere modellen. Met de mixed reality heb je de nieuwst techniek ik de virtuele wereld. Je kunt kijken, experimenteren en testen op een levensecht virtueel model.

 

Microsoft has established a partnership with Japan Airlines (JAL) to examine the use of HoloLens for training mechanics and engineers who maintain its fleet of over 170 aircraft.

Microsoft has established a partnership with Japan Airlines (JAL) to examine the use of HoloLens for training mechanics and engineers who maintain its fleet of over 170 aircraft.

 

In deel 2 ga ik verder in op de aankondigingen op productniveau.

________________________________________________________________________________

 

WPC 2016 – Digital transformation (deel 2)

 

Traditioneel worden er op de WPC ook vele grote en kleinere aankondigingen gedaan van nieuwe diensten, producten of features. Hierbij een selectie van het nieuws van deze editie.

Office 365 platform

 

Het toverwoord op de WPC was platform. Voor elke productgroep wordt gedacht in platformen. Het Windows 10 platform dat voor alle Microsoft hardware beschikbaar is (Surface, Surface Hub en Phone). Een ontwikkeling in het platform is dan direct voor alle ondersteunde devices beschikbaar. Dit geldt ook voor het Office 365 platform en het Dynamics 365 platform.

 

 

 

Op 29 juli verloopt de mogelijkheid om Windows 10 gratis te installeren als update van een vroegere versie. Nieuw is dat Windows Enterprise ook als service zal worden aangeboden. Ook hier betalen naar gebruik en altijd de laatste versie van de software beschikbaar. De Enterprise versie biedt aanvullende beveiligingsmogelijkheden waaronder encryptie. Op 2 Augustus komt bovendien de Anniversary update beschikbaar met o.a. verbeterde security en veel meer mogelijkheden voor de Pen in combinatie met de Surface en alle andere hardware platformen. Ook de digitale assistente Cortane heeft weer bijgeleerd. De demo’s waren veelbelovend.

 

Een leuk nieuwtje was ook dat de Surface eveneens in een service concept zal worden ondergebracht en dus samen met Windows 10, Office 365, Dynamics 365 en Azure als flexibele dienst kan worden afgenomen.

 

De steeds toenemende bedreigingen van internetcriminelen vraagt ook om een continue aanscherping van de beveiligingsmaatregelen. Met name de mobiele devices vragen aandacht. De Enterprise Mobility Suite (EMS) wordt verder uitgebreid met o.a. geavanceerd mobile device management. Voor medewerkers die een telefoon zowel zakelijk als privé gebruiken maakt EMS het mogelijk de zakelijke data op de telefoon te beschermen in samenwerking met een rechtenstructuur. Ook deze security past in het dienstenmodel.

 

Er is een nieuwe store gelanceerd onder de naam AppSource, waarin zakelijke toepassingen kunnen worden gevonden per zakelijk segment.

 

Op Sharepoint gebied werd een recent aangekondigde roadmap met Sharepoint server 2016 nog eens benadrukt. Interessant is ook het myCompany portal, waarin een interactieve homepage wordt aangeboden met live-tiles en een nieuwe app.

 

Brad Smith, de CLO (Chief Legal Officer) van Microsoft

Een absoluut hoogtepunt was dit jaar weer de presentatie van Brad Smith, de CLO (Chief Legal Officer) van Microsoft. Hij besprak de steeds toenemende druk van overheden om meer persoonlijke data te delen en de acties van Microsoft, vaak samen met concurrenten als Apple en Google, onderneemt om hier een weerwoord op te geven.
De presentatie is onder deze link te vinden en de moeite waard om te bekijken.

 

Op 8 september aanstaande organiseert  NM2D een bijeenkomst om het nieuws toe te lichten. We nodigen u daar dan ook graag voor uit!

U kunt hiervoor een mailtje sturen naar marketing@nm2d.nl.

 

Leo van Schie