WPC 2016 – Digital transformation (deel 2)

Traditioneel worden er op de WPC ook vele grote en kleinere aankondigingen gedaan van nieuwe diensten, producten of features. Hierbij een selectie van het nieuws van deze editie.

Office 365 platform

 

Het toverwoord op de WPC was platform. Voor elke productgroep wordt gedacht in platformen. Het Windows 10 platform dat voor alle Microsoft hardware beschikbaar is (Surface, Surface Hub en Phone). Een ontwikkeling in het platform is dan direct voor alle ondersteunde devices beschikbaar. Dit geldt ook voor het Office 365 platform en het Dynamics 365 platform.

 

 

 

Op 29 juli verloopt de mogelijkheid om Windows 10 gratis te installeren als update van een vroegere versie. Nieuw is dat Windows Enterprise ook als service zal worden aangeboden. Ook hier betalen naar gebruik en altijd de laatste versie van de software beschikbaar. De Enterprise versie biedt aanvullende beveiligingsmogelijkheden waaronder encryptie. Op 2 Augustus komt bovendien de Anniversary update beschikbaar met o.a. verbeterde security en veel meer mogelijkheden voor de Pen in combinatie met de Surface en alle andere hardware platformen. Ook de digitale assistente Cortane heeft weer bijgeleerd. De demo’s waren veelbelovend.

 

Een leuk nieuwtje was ook dat de Surface eveneens in een service concept zal worden ondergebracht en dus samen met Windows 10, Office 365, Dynamics 365 en Azure als flexibele dienst kan worden afgenomen.

 

De steeds toenemende bedreigingen van internetcriminelen vraagt ook om een continue aanscherping van de beveiligingsmaatregelen. Met name de mobiele devices vragen aandacht. De Enterprise Mobility Suite (EMS) wordt verder uitgebreid met o.a. geavanceerd mobile device management. Voor medewerkers die een telefoon zowel zakelijk als privé gebruiken maakt EMS het mogelijk de zakelijke data op de telefoon te beschermen in samenwerking met een rechtenstructuur. Ook deze security past in het dienstenmodel.

 

Er is een nieuwe store gelanceerd onder de naam AppSource, waarin zakelijke toepassingen kunnen worden gevonden per zakelijk segment.

 

Op Sharepoint gebied werd een recent aangekondigde roadmap met Sharepoint server 2016 nog eens benadrukt. Interessant is ook het myCompany portal, waarin een interactieve homepage wordt aangeboden met live-tiles en een nieuwe app.

 

Brad Smith, de CLO (Chief Legal Officer) van MicrosoftEen absoluut hoogtepunt was dit jaar weer de presentatie van Brad Smith, de CLO (Chief Legal Officer) van Microsoft. Hij besprak de steeds toenemende druk van overheden om meer persoonlijke data te delen en de acties van Microsoft, vaak samen met concurrenten als Apple en Google, onderneemt om hier een weerwoord op te geven.
De presentatie is onder deze link te vinden en de moeite waard om te bekijken.

 

Na de zomer zal NM2D een bijeenkomst organiseren om het nieuws toe te lichten. We nodigen u daar dan graag voor uit!

 

Leo van Schie