Vandaag is het: World Back-up day!

Veel mensen en bedrijven worstelen nog steeds met de back-up van data. Goed om de basics nog eens te bekijken op deze internationale dag van de back-up. Waarop maken we die back-up? Hoe lang moeten we deze bewaren? Welke tools kunnen hiervoor gebruikt worden?

De belangrijkste reden voor back-ups is natuurlijk om een restore te kunnen doen. Meestal gebruiken we een combi en niet maar één product. Zo ook voor back-up producten.

 

Waaraan moet een solide back-up voldoen?

Daarover kunnen we discussiëren maar in basis is het 3-2-1.

3: Drie kopieën van de data

2: Op tenminste twee verschillende media, dus niet die drie kopieën op dezelfde disk of hetzelfde systeem

1: Waarvan één op een andere locatie, dan ben je beschermd tegen problemen met de locatie

Disc en Tape voor back-up

Uit een recente studie blijkt dat 70 procent van de bedrijven een combinatie van disk en tape gebruikt voor hun back-up. De overige 30 procent gebruikt alleen disk, tape of cloud als back-up doel. Dus het merendeel maakt hun back-up eerst naar disk en daarna naar tape. De rol van tape is dus nog zeker niet uitgespeeld. Sterker nog door eerst naar disk en dan pas naar tape de back-up te maken houdt disk tape in leven omdat ze elkaar versterken. Disk is goed in het herstellen van een enkele file en heeft weinig moeite met wisselende snelheden. Tape is zeer goedkoop en uitermate snel voor een volledige restore

 

Cloud als back-up

Vandaag de dag zeer geschikt voor kleine bedrijven maar ook als extra kopie. Dan is het belangrijk dat je voldoende bandbreedte hebt en met name voor de restore. Want een restore van een paar Terabytes vanuit de cloud kan wel even duren. Hoe maak jij je back-up?

 

Advies

Uiteindelijk zijn de onderliggende vragen: RPO, RTO en kosten. Recovery Point Objective: als er iets gebeurt, hoe veel tijd mag er verloren gegaan zijn of naar welk moment moet ik terug kunnen. Is dat een dag, een uur, een kwartier, een minuut of nog minder. Recovery Time Objective: hoe lang na een calamiteit moet ik mijn data terug hebben. Ook hier is dat een dag, een uur, een kwartier, een minuut of nog minder.  Voor de meeste bedrijven is het ook nog eens zo dat de ene data belangrijker is dan de andere en dus data of applicaties verschillende klassen van RPO en RTO hebben.

 

New Media 2Day adviseert over back-up

Wilt u meer weten over welke back-up het beste bij uw bedrijf past? Wij adviseren u graag. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@nm2d.nl of 020 – 718 91 90.

 

Bron: Computable

31 maart
2015

Auteur


Thijs Parée