Microsoft kondigt Windows 10 aan!

Op 8 oktober brengt Microsoft een testversie uit van Windows 10. Met de aankondiging zijn al een aantal vernieuwingen genoemd. Zo is het startmenu weer terug en de scheiding tussen desktop en tablet is duidelijker. Windows 10 verschijnt halverwege 2015.

 

De belangrijkste aanpassingen

  • Het ondersteund schermformaten van 4 tot 80 inch.
  • Het past zich beter aan op het type apparaat waar het op gebruikt wordt.
  • Gebruikers op desktops of laptops zien een meer traditionele weergave met bureaublad.
  • Startknop en het startmenu zijn weer terug. De knop zit net zoals in Windows 7 linksonder, en opent een vernieuwd menu met apps, mappen en nu ook interactieve widgets.
  • De taakbalk met veelgebruikte software is ook weer terug onder in beeld.
  • Task view is nieuw. Met de nieuwe knop in de taakbalk kunnen gebruikers een totaaloverzicht van alle open vensters op hun scherm krijgen.
  • Windows 10 heeft een speciale touch-weergave die wordt geactiveerd op het moment dat gebruikers hun scherm aanraken.

 

Vernieuwde Task View

Vensters worden verkleind, zodat sneller en makkelijker wisselen tussen verschillende geopende vensters mogelijk is. Ook kunnen gebruikers met Task view meerdere bureaubladen aanmaken. Zo kunnen op één bureaublad bijvoorbeeld een kalender en mail-programma worden getoond, terwijl een bureaublad verder een tekstverwerker open staat. Gebruikers kunnen makkelijk tussen meerdere bureaubladen schakelen. In Windows 10 zullen meer apps in een venster werken. In Windows 8 draaiden sommige apps enkel schermvullend, in Windows 10 zal dat meer afhankelijk zijn van het type apparaat waarop het besturingssysteem wordt gebruikt.

 

Vernieuwde Touchscreen

Door de speciale touch-weergave moet het besturingssysteem volgens Microsoft logischer aanvoelen op hybride apparaten, zoals Surface Tablets, die kunnen wisselen tussen een laptop- en tablet-modus. In die zogenaamde tablet-modus is het startscherm ook aangepakt. Dat toont niet langer schermvullend blokken met apps, maar toont zulke blokken kleiner. Bovendien zijn de taakbalk en het startmenu ook in de tablet-modus nog beschikbaar. Knoppen zijn voornamelijk groter, om aantikken makkelijker te maken.

 

Bekijk op onderstaande video alle aanpassingen en vernieuwingen:

 

Waarom Windows 10 i.p.v Windows 9

De opvolger van Windows 8.1 heet niet Windows 9, zoals verwacht werd, maar Windows 10. Waarom? Volgens een ontwikkelaar bij Microsoft heeft de nieuwe Windows het opvolgingsnummer 10 gekregen in plaats van 9, omdat veel softwareprogramma’s juist ‘9’ aanroepen als ze zoeken naar Windows 95 en 98. Dat probleem zou gevonden zijn in de eerste testen van Windows ‘9’ met software van andere partijen. Dit is nog niet bevestigd door Microsoft. Windows 10 moet vooral vertrouwd aanvoelen voor gebruikers die van Windows 7 upgraden. “Windows 10 biedt het vertrouwde van Windows 7 met enkele elementen van Windows 8”, zegt hoofd software design Joe Baltimore.

 

New Media 2Day adviseert u graag over de mogelijkheden voor uw software

Neem contact met ons op via info@nm2d.nl of 020 – 718 91 90. We helpen u graag verder.

 

Bron: Nu.nl, tweekers en webwereld

02 oktober
2014

Auteur


Myron Helgering