wet-bewaarplicht

Wet bewaarplicht dwingt providers grondrechten klanten te schenden

Een groep organisaties, waaronder diverse providers, privacyrechtenorganisatie Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Nederlands Juristen Comité, hebben een zaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid. De zaak betreft de Wet bewaarplicht, die providers dwingt om de grondrechten en privacy van hun klanten te schenden.

Wat is de Wet bewaarplicht?

De Wet bewaarplicht verplicht telefonie- en internetaanbieders om tot een jaar lang de gegevens van hun klanten te bewaren die iets zeggen over met wie, wanneer en hoe lang er contact is geweest en waar de klant zich op dat moment bevond.

De aanklagers

Waarom zijn de providers tegen de Wet bewaarplicht?

In april verklaarde het Europese Hof van Justitie de richtlijn die ten grondslag ligt de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens ongeldig. Echter verplicht de Nederlandse overheid providers nog steeds om o.a. de locatie en de belgeschiedenis van hun klanten een halfjaar tot een jaar te bewaren. Voldoen de providers niet aan de plicht, dan riskeren zij een boete van 450.000 euro. De providers zien deze wet als een vorm van mass surveillance.

Waarom zijn journalisten en advocaten tegen de Wet bewaarplicht?

Journalisten geven aan niet meer te kunnen vertrouwen op de veiligheid van hun communicatie met bronnen, zoals bijvoorbeeld klokkenluiders. Ook strafrechtadvocaten vrezen voor de veiligheid van vertrouwelijke communicatie met verdachten.

Wat eisen de aanklagers?

De aanklagers willen dat de Wet bewaarplicht buiten werking wordt gesteld tot dat deze in lijn is met de Europese regelgeving. Zij geven aan niet te eisen dat de nu al verzamelde data wordt vernietigd, maar dat zij vanaf heden geen data meer hoeven vast te leggen.

De overheid

Wat maakt dat de overheid voor de Wet bewaarplicht is?

De Wet bewaarplicht is in het leven geroepen om de overheid te helpen bij het opsporen en vervolgen van misdrijven. Door netwerken van verdachten in kaart te brengen kunnen verdachten worden opgespoord. Zij geven aan dat de daders van de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs sneller gevonden zijn dankzij de Franse bewaarplicht.

Wat wil de overheid?

De overheid wil de Wet bewaarplicht in stand houden, maar wil de wet extra uitbreiden om ervoor te zorgen dat deze voldoende wordt gewaarborgd. De eisen voor het opvragen van de datagegevens zullen dan omhoog gaan.

Op 11 maart doet de rechter uitspraak.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent de Wet bewaarplicht

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent de Wet bewaarplicht? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, onderaan onze homepage.

25 februari
2015

Auteur


Thijs Parée