Uit handen van hackers blijven doe je zo!

Soms kom je van die artikelen tegen waarvan je zegt: “niets meer aan doen!”

Dit artikel, geschreven door Daniel Verlaan (techjournalist bij RTL: hackers & cybercrime) is er zo één waarvan wij vinden dat we jullie deze niet mogen onthouden. Heel veel informatie over hacken en cybercrime. Maar vooral: hoe je hier geen slachtoffer van hoeft te worden door het opvolgen van deze tips. Laat Je Niet Hack Maken garandeert geen honderd procent veiligheid. Dat bestaat niet op het internet. Wel kun je het hackers en hun virussen zo lastig mogelijk maken door deze tips te volgen.

 

Week 2: Updaten
Veel mensen vinden updaten een vervelend en tijdrovend proces. In sommige gevallen is dat ook zo, maar het is ook de belangrijkste bescherming tegen hackers. Veel hacks zijn succesvol omdat het slachtoffer verouderde software gebruikt. Daar zitten nog kwetsbaarheden in die met beveiligingsupdates worden gedicht.
->Hoe ouder je software, hoe makkelijker hackers toegang krijgen.

 

Software draait op allerlei apparaten. Denk aan Windows of MacOS op je computer of laptop, Android of iOS op je mobiele apparaten maar ook je router en slimme apparaten in huis. Bekijk regelmatig – één keer per week – of er updates voor jouw apparaten beschikbaar zijn en installeer ze zo snel mogelijk. Je kunt in sommige gevallen ook de updates automatisch laten installeren, onder andere bij Windows, MacOS en de Chrome-browser.

 

Daarnaast is het belangrijk om je apps en computerprogramma’s te updaten, zoals je browser, PDF-lezer en Microsoft Office. Vaak krijg je een melding als er een nieuwe versie beschikbaar is.

 

Volgende week in deel 3: Wachtwoorden