Pas op voor verspreiding van schadelijke Software (malware) via Google advertentienetwerk

Het dochterbedrijf van Google: DoubleClick heeft tot en met vrijdag schadelijke software verspreid (ook wel malware genoemd). De schadelijke advertenties van één van de grootste advertentienetwerken ter wereld stonden onder meer op de site van muziekdienst Last.fm.

 

Het bedrijf Malwarebytes kwam dit tot de ontdekking nadat zij in augustus al diverse meldingen binnen kregen. Vooral de websites Last.fm, The Times of Israel en The Jerusalem Post werden getroffen door het Zemot-trojan virus. Via de advertentienetwerken van DoubleClick en van Zedo (ook een grote speler) werd de Malware in een snel tempo verspreid. Het bedrijf Malwarebytes geeft aan dat de besmettingen inmiddels zijn aangepakt en dat er maatregelen zijn getroffen om verdere verspreiding van het Zemot virus te voorkomen. Met de inschatting die nu is gemaakt lopen vooral mensen met een verouderde antiviruspakket risico.

 

Helaas worden advertentienetwerken steeds vaker gebruikt om schadelijke software te verspreiden. Aanvallers kraken advertentieservers of kopen advertenties in die ze vervolgens voorzien van malware. De verspreiding gaat daarna in een snel tempo omdat advertentienetwerken content van elkaar overnemen of ze automatisch worden doorverkocht. Om deze reden is het verspreiden van malware moeilijk te voorkomen. In Nederland hebben onder andere NU.nl, De Telegraaf en Marktplaats in het verleden daardoor malware verspreid.

 

Ons Advies

Om uzelf en uw bedrijf goed te beschermen adviseren wij om zo min mogelijk gebruik te maken van ‘local admin’. Doordat de gebruiker op de computer geen ‘local admin’ is heeft deze geen rechten om software te installeren en dus ook geen rechten om per ongeluk Malware te installeren.

 

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat uw antivirus software up to date is en deze regelmatig wordt bijgehouden. New Media 2Day volgt deze ontwikkelingen op de voet en probeert op die manier haar klanten zo goed mogelijk te beschermen tegen deze en andere soorten virussen.

 

New Media 2Day kan u helpen met uw cloud bescherming.

 

Neem contact met ons op via info@nm2d.nl of 020 – 718 91 90. We helpen u graag verder.

 

23 september
2014

Auteur


René Smit