Valse e-mails van DHL en PostNL verspreiden kwaadaardige malware

Beveiligingsbedrijf Fox-IT meldt dat de malware genaamd Torrentlocker in Nederland is gesignaleerd. Deze kwaadaardige software versleutelt bestanden en chanteert het slachtoffer tot het betalen van losgeld om de bestanden te ontgrendelen. De software wordt verspreid via nep track en trace-codes in vervalste e-mails van verschillende pakketvervoerders, waaronder DHL en PostNL.

Software verstopt in nep track en trace-codes

Deze vorm van malware is al in diverse vormen, op verschillende plekken in de wereld opgedoken. De Nederlandse variant wordt verspreid via vervalste e-mails van postbedrijven als DHL en PostNL, waarin wordt gevraagd om een pakket via een track en trace-code te volgen. Een klik op de link leidt naar een imitatie website, van bijvoorbeeld DHL of PostNL, waar een zipbestand met daarin een pdfdocument wordt aangeboden.

Losgeld voor ontsleutelen bestanden

Bij het downloaden van dit zipbestand worden direct alle toegankelijke bestanden op de computer van de bezoeker versleuteld. Het slachtoffer wordt gedwongen om geld te betalen om weer toegang tot zijn persoonlijke bestanden te krijgen. Het losgeld bedraagt circa 390 euro en moet betaald worden via zogeheten bitcoins.

 

Vragen over de beveiliging van uw computer?

Heeft u vragen over de beveiliging van uw computer of bent u slachtoffer van Torrentlocker? Neem contact met ons op via info@nm2d.nl of 020 – 718 91 90. We helpen u graag.

16 oktober
2014

Auteur


Thijs Parée