Update: Geen afschaffing van roamingkosten in 2015

Er zou een compromis zijn bereikt over het afschaffen van de roamingkosten. De lidstaten van de EU zouden overeengekomen zijn dat de roamingkosten niet dit jaar maar pas in 2018 worden afgeschaft. Persbureau Belga heeft de compromistekst al ingezien, al dus De Morgen. Dit is de 2de keer in korte tijd dat hierover een nieuwsbericht verschijnt. Eerder kwam het bericht via persbureau Reuters.

 

In 2014 stemde het Europees Parlement al in met “de instelling van neutraliteit in Europa en afschaffing van de roamingkosten.” Dit had dit jaar (2015) in moeten gaan, maar lijkt mede onder druk van de telecomproviders dus uitgesteld te zijn.

Wat is Roaming?

Wanneer het netwerk van uw eigen provider niet beschikbaar is (in het buitenland), wordt er een alternatief netwerk geboden. Dit automatisch zoeken naar een beschikbaar netwerk van een andere aanbieder heet Roaming.

Vijf dingen die u moet weten over roaming.

 

1. Waarom betaal ik extra geld voor mobiel gebruik in de EU?

De providers hebben onderlingen prijsafspraken met elkaar zodat u als klant van “de concurrent” gebruik mag maken van het beschikbare netwerk. De vergoedingen die aan de betreffende provider betaald moet worden wordt doorberekend aan u als klant.

2. Hoe zijn de kosten opgebouwd?

Als u gebruik maakt van roaming worden deze kosten per minuut, sms of MB aan u doorberekend, dit kan hoog oplopen. De meeste Nedelandse provider bieden bundels aan voor binnen Europa. Met zo’n bundel weet u van te voren welk bedrag u betaald wanneer u gebruik maakt van een provider in het buitenland, belangrijk hierbij is dat u weet welke voorwaarden er aan deze bundels zitten en wat de kosten zijn bij het overschrijven van de bundel. Deze bundels komen extra op uw abonnement, en het gebruik van uw telefoon in het buitenland zal dus niet afgaan van u abonnement minuten, sms of MB’s.

 

3. De Mifi- router

Een andere mogelijkheid is dat u een Mifi-router huurt. Dit is een apparaat, ter grote van een telefoon, die een wifi -signaal uitzendt. U kunt het vergelijken met uw internetmodem thuis.

U kunt uw smartphones, laptops en tablets met deze router verbinden. De router maakt verbinding met het lokale mobiele netwerk. Het voordeel is dat u van te voren bepaald hoeveel MB u voor een bepaald bedrag krijgt en dit bedrag is vaak lager dan via de providers zelf. Let wel op de voorwaarden als u over uw datalimiet heen gaat. Een nadeel is bovendien dat bellen en sms’en niet mogelijk is via deze routers.

 

Wilt u zonder bundel of router gebruik maken van internet in het buitenland? Dan kunt u gebruik maken van gratis wifi netwerken. Let wel altijd goed op bij gratis openbare wifi netwerken en lees onze tips voor veilig wifi-gebruik eens door.

4. Onverwachte kosten voorkomen?

Gebruik uw mobiel internet in het buitenland handmatig. Zet hem uit en alleen aan wanneer u iets wilt opzoeken. Want ook als u geen website bezoekt of app gebruikt, zal uw telefoon data gebruiken, bijvoorbeeld voor het binnenhalen van e-mail, whatsapp of meldingen op facebook verbruikt u telefoon dan toch MB’s.

5. Dalen de prijzen?

Ja. De afgelopen jaren zijn de prijzen al stapsgewijs verlaagd. Sedert 1 juli 2014 kost een minuut bellen in een land binnen de EU 23 cent per minuut een sms kost 7 cent en voor 1MB betaalt u maximaal 24 cent.

Wij informeren u graag over mobiel gebruik in het buitenland

Heeft u vragen over mobiel gebruik in het buitenland? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op via info@nm2d.nl of 020 – 718 91 90 voor meer informatie.

 

04 maart
2015

Auteur


Thijs Parée