gevaren wifi trein

Uit handen van hackers blijven doe je zo!

Soms kom je van die artikelen tegen waarvan je zegt: “niets meer aan doen!”

Dit artikel, geschreven door Daniel Verlaan (techjournalist bij RTL: hackers & cybercrime) is er zo één waarvan wij vinden dat we jullie deze niet mogen onthouden. Heel veel informatie over hacken en cybercrime. Maar vooral: hoe je hier geen slachtoffer van hoeft te worden door het opvolgen van deze tips. Laat Je Niet Hack Maken garandeert geen honderd procent veiligheid. Dat bestaat niet op het internet. Wel kun je het hackers en hun virussen zo lastig mogelijk maken door deze tips te volgen.

 

Week 7: Kijk uit met openbare wifi
Openbare wifi-netwerken, zoals Wifi in de Trein, zijn niet veilig. Hackers kunnen meegluren met wat jij online doet en zo proberen om inloggegevens te stelen. Maak gebruik van je 4G-verbinding of creëer een met wachtwoord beveiligde hotspot op je telefoon. Met zo’n hotspot (AndroidiPhone) maakt je laptop gebruik van de mobiele verbinding van jouw telefoon om te internetten.

 

Als je toch van een openbaar wifi-netwerk gebruik wilt maken, zorg er dan voor dat je alleen inlogt bij websites met een slotje. Deze gegevens worden versleuteld en zijn voor anderen niet zomaar in te zien. Dit advies geldt ook voor wifi-netwerken van restaurants en hotels: die zijn dan wel met een wachtwoord beveiligd, maar worden nog steeds door veel mensen gebruikt.

 

Gebruik een VPN
Het valt ook sterk aan te raden om een virtueel particulier netwerk (VPN) te gebruiken zodra je met een openbaar wifi-netwerk verbindt. Een VPN bouwt een digitale tunnel waar jouw dataverkeer doorheen gaat. Hierdoor zien anderen niet wat jij op het internet doet. Op die manier bescherm je jezelf tegen digitale inbrekers.

 

De meeste mensen hebben dankzij Netflix wel eens van een VPN gehoord. Met zo’n VPN kun je doen alsof je uit een ander land komt, door bijvoorbeeld met een Amerikaanse server te verbinden. Op die manier is het met sommige VPN-diensten mogelijk om het uitgebreide Amerikaanse aanbod van Netflix te zien.

 

Een VPN is ook handig als je niet wilt dat jouw internetprovider weet wat jij allemaal op het internet uitspookt. Je kunt een VPN-verbinding altijd aan laten staan op je computer. Het nadeel van een VPN is dat je internetverbinding er iets langzamer van wordt.

 

Van de betaalde VPN-diensten zijn de gemakkelijkste Private Internet AccessNordVPN en Freedome, die respectievelijk 3, 5 en 6 euro per maand kosten. AirVPN en Mullvad zijn voor de gevorderde gebruiker.

 

Gebruik geen gratis VPN-dienst.
Deze diensten blijken veelal jouw privé-informatie te verkopen, bijvoorbeeld welke websites je bezoekt. Mocht je krap bij kas zitten en geen VPN kunnen veroorloven, dan kun je altijd het gratis account van TunnelBear gebruiken. Met een gratis account krijg je elke maand 500 megabyte dataverkeer, genoeg voor die paar keer dat je met een openbaar wifi-netwerk wilt verbinden.

 

Neem bij vragen vooral contact op met ons kantoor op telefoonnummer 085-435900, of stuur een mail naar info@nm2d.nl

 

Volgende week deel 8: Laat je spullen niet onbeheerd achter!