Uit handen van hackers blijven doe je zo!

Soms kom je van die artikelen tegen waarvan je zegt: “niets meer aan doen!”

Dit artikel, geschreven door Daniel Verlaan (techjournalist bij RTL: hackers & cybercrime) is er zo één waarvan wij vinden dat we jullie deze niet mogen onthouden. Heel veel informatie over hacken en cybercrime. Maar vooral: hoe je hier geen slachtoffer van hoeft te worden door het opvolgen van deze tips. Laat Je Niet Hack Maken garandeert geen honderd procent veiligheid. Dat bestaat niet op het internet. Wel kun je het hackers en hun virussen zo lastig mogelijk maken door deze tips te volgen.

 

Omdat we de informatie behapbaar en overzichtelijk willen houden voor jullie, hebben we er een serie van gemaakt. We beginnen deze week met:

 

Wat zijn hackers?
Hackers maken gebruik van kwetsbaarheden op het internet of in apparaten. Er zijn grofweg twee soorten: white hat hackers en black hat hackers. De zogeheten white hat hackers speuren naar de kwetsbaarheden om ervoor te zorgen dat ze gedicht worden. Dat maakt het internet weer een stukje veiliger.

 

In de media gaat het in het gros van de gevallen over black hat hackers. Dit zijn hackers met kwade bedoelingen die bijvoorbeeld geld willen stelen of bij je inbreken om je in de gaten te houden. Of ze zijn op zoek naar gevoelige gegevens, zoals naaktfoto’s of een kopie van jouw paspoort.

 

Er is ook een groep criminele hackers die voor de lol bij mensen inbreekt. Deze groep bestaat voornamelijk uit jongeren die hacken als een soort online kattenkwaad zien. Ondanks hun mogelijk onschuldige motief moet je nog steeds oppassen voor deze hackers.

 

Er bestaan ook hackers die namens een overheid bij doelwitten inbreken. Hackers in dienst van de geheime dienst of politie zijn het gevaarlijkst, maar vormen voor veel mensen geen directe dreiging. Ze hacken terroristen, criminelen en vijandige regimes, niet de normale internetgebruiker.

 

Hoe komen hackers meestal binnen?
Hackers beginnen vaak met het stelen van jouw wachtwoord. Soms kun je daar niets aan doen, bijvoorbeeld als een website waar jij een profiel hebt wordt gehackt. Hackers maken dan ook jouw wachtwoord buit en proberen vervolgens met dat wachtwoord bij andere accounts in te breken, bijvoorbeeld je Gmail.

 

Het gebeurt ook dat je zelf per ongeluk je wachtwoord aan hackers geeft. Dit gebeurt bij phishing, een vorm van internetfraude waarbij criminelen je inloggegevens proberen te ontfutselen. Je zal vast wel eens een phishing-mail hebben ontvangen, zoals een nepbericht dat je bankrekening is geblokkeerd of een incasso niet is betaald.

 

Ook breken hackers in via bijlagen in e-mails. Als je zo’n bijlage opent, wordt jouw computer overgenomen. Deze methode wordt vaak gebruikt voor het verspreiden van ransomware, een virus dat je computer onbruikbaar maakt door je bestanden achter slot en grendel te zetten. Hackers eisen dan losgeld om je computer weer toegankelijk te maken.

 

Virussen, ook wel malware genoemd, worden ook regelmatig verspreid via downloads, bijvoorbeeld torrents of installatiebestanden voor een programma dat je wilt gebruiken. Je denkt dat je een film of programma om je computer op te schonen downloadt, maar in werkelijkheid haal je een virus binnen.

 

Een virus kan ook op jouw computer belanden door online advertenties en overgenomen websites. Zelfs Nederlandse websites verspreiden soms nog onbedoeld virussen. Als je jouw computer en software niet op tijd update, dan loop je een risico op dit soort infecties.

 

Een minder groot maar nog steeds aanwezig risico is dat een hacker met een usb-stick de volledige controle over jouw computer krijgt. Dat kan een usb-stick zijn die je ‘toevallig’ op straat vindt of van iemand krijgt, maar een kwaadwillende kan het apparaatje ook in je laptop steken als je even naar de wc bent. Hierover lees je later meer in deze serie.

 

De basis
Nu je weet wat hackers zijn en hoe ze meestal proberen binnen te komen, kun je de eerste tips toepassen. Het gaat hierbij om de basis, een simpele lijst met maatregelen die iedereen zou moeten nemen.

 

Volgende week in deel 2: Updaten

30 april
2018

Auteur


Machteld de Kreij