De toekomst van het ouderwetse wachtwoord

 

De kwetsbaarheid van wachtwoorden is de laatste tijd steeds weer opnieuw in het nieuws geweest. Beveiligingsgegevens van miljoenen mensen werden door hackers gestolen. Hiermee wordt het keer op keer duidelijk hoe makkelijk het is om met misleidende e-mails of slim gokwerk in te breken in de account van iemand anders.

 

Uit een analyse van hacks bleek dat ‘123456’, ‘123456789’ en ‘password’ de meest voorkomende wachtwoorden zijn. Daarnaast loopt men tegen de beperkingen in het gebruiksgemak van beveiligde websites aan. Hoe veiliger de website, des te ingewikkelder deze is om te gebruiken. Om deze reden wordt er door diverse partijen zoals, FIDO Alliance, Samsung en Paypal gesproken over het vervangen van het traditionele wachtwoord met nieuwere, gestandaardiseerde methodes die bijvoorbeeld gebruik maken van een vingerafdrukscanner, stemherkenning of tweestapsverificatie via een eenmalige code op je telefoon.

 

In de toekomst maken we dus gebruik van onze tablet, telefoon of computer om onszelf te identificeren door middel van een pincode, stemherkenning of vingerafdruk. Die persoonlijke code staan opgeslagen op het apparaat zelf; niet op een server.

 

Hoe werkt het:

  • Je identificeert jezelf d.m.v pincode, stemherkenning of vingerafdruk. (afhankelijk van wat op dt moment handig is)
  • Het apparaat stuurt een unieke eenmalige code naar de desbetreffende server.
  • Deze gegevens zijn versleuteld, en kunnen alleen ontgrendeld worden met een digitale sleutel waarover alleen de gebruiker zelf beschikt
  • Je vingerafdruk verlaat dus nooit je telefoon

Onder meer BlackBerry, Google, Lenovo, MasterCard, Micrfidoosoft, PayPal en Visa maken gebruik van deze methode en eind dit jaar zal de eerste publieke versie beschikbaar zijn. De vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy S5 werkt al en ook Apple opende dit jaar zijn vingeradrukscanners voor derden. 2015 wordt dan ook het jaar met de grote verandering in onze persoonlijke beveiliging.

 

New Media 2Day houd deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

 

Heeft u ondertussen vragen over de beveiliging van uw account neem dan contact met op ons via info@nm2d.nl of 020 – 718 91 90. We helpen u graag verder.

 

17 september
2014

Auteur


René Smit