Veiligheid, snelheid en ….

New Media 2Day op de World Hosting Days in het Europapark in Rust

De jaarlijks georganiseerde World Hosting Days (WHD) zijn de ontmoetingsplaats voor de internationale cloud, hosting en infrastructuur professionals. Dit jaar waren René Smit en Leo van Schie aanwezig namens NM2D.

 

rene-toegangspas even-lachen

 

 

 

 

 

 

 

Allereerst de locatie. Het Europapark is een van de leukste attractieparken van Europa. De WHD vinden de laatste jaren steeds plaats vlak voor de opening van het park en worden mede gebruikt om de medewerkers in te werken en de processen te testen. De deelnemers zijn dan ook gewillige testkonijnen als tussen de sessies door een van de coasters een uurtje wordt ‘uitgetest’. De Park hotels zijn de place to be voor de netwerkactiviteiten. Het conferentiegedeelte was dit jaar vernieuwd en bood meer plaats aan de informatiebeurs. Kortom een uiterst prettige omgeving om onze kennis te verrijken. Mooi weer draagt daar dan ook nog aan bij.

 

WHD

 

We kwamen natuurlijk niet voor het park maar voor de kennis 😉. Het programma stond bol van de presentaties, workshops en hackatons. Internationale sprekers van service providers, security bedrijven, hardware fabrikanten en nog veel meer (zo’n 300 sessies) vertelden soms voor een volle zaal met honderden bezoekers en soms voor een klein gevuld café met 10 bezoekers hun verhaal. Rene en ik hebben een selectie gemaakt uit het grote aanbod. En ons met name verdiept in veiligheidsaspecten. De veiligheid wordt met het almaar toenemende gebruik van internet steeds belangrijker en staat ook steeds meer onder druk. Kleine criminelen, georganiseerde misdaad en zelfs regeringen hebben het op uw en mijn data voorzien. Om persoonlijke gegevens te achterhalen, bedrijfsspionage of traditionele spionage. Of om mensen en organisaties te kunnen chanteren.

 

Ransomware, het versleutelen van uw gegevens om dan vervolgens geld te vragen om uw data weer vrij te geven door criminelen wordt steeds vernuftiger. Het infecteert niet alleen het device waarop de inbreuk plaats vindt, maar kan in zeer korte tijd een heel netwerk op slot zetten. Een enorme schadepost in verloren uren en mogelijk (definitief) verlies van uw data en ook nog een datalek als extra. Het maakt nogmaals duidelijk hoe belangrijk security aan de voorkant is met altijd up to date applicaties, actieve protectie en een goed ontwikkelde infrastructuur waarin firewalls en andere veiligheidsmiddelen zijn opgenomen. Om zeker te zijn dat er altijd een fallback scenario is, moet ook de back-up procedure verder worden aangescherpt en getest. Het principe is niet nieuw. De noodzaak om up to date te zijn met de nieuwste technologie neemt echter wel sterk toe.

 

mikko-2-1052x350

 

Mocht u geconfronteerd worden met ransomware dan wordt u gevraagd om in Bitcoins te betalen. Dit digitale betaalmiddel heeft als kenmerk dat het niet traceerbaar is. De achterliggende Blokchain technologie is hiervoor verantwoordelijk. Nu is dit de slechte toepassing van Blokchain maar de techniek kan ook voor andere zaken worden toegepast, eigenlijk tegengesteld aan het gebruik rond criminele activiteiten. Het is een manier om ondubbelzinnig vast te leggen wie welke acties of stappen heeft ondernomen. Wat eenmaal is vastgelegd kan niet meer worden aangepast waardoor een betrouwbaar reporting systeem ontstaat. Hiervoor werden diverse toepassingen besproken waaronder het monitoren van het gebruik van ICT middelen. Er is nog veel ontwikkeling nodig maar deze technologie heeft veel potentie.

 

Naast de techniek zijn er op de WHD de mensen. Alleen al vanuit Nederland waren er rond de 500 ICT professionals. Met ‘soortgenoten’ op een congres zijn betekent vaak open ervaringen uitwisselen over de operatie van de verschillende bedrijven. Ook dit is een zeer nuttig element van de WHD.

 

Volgend jaar weer naar Rust….

 

techbeurs-duitsland whdglobal_cloudfestival_3c

12 april
2017

Auteur


Leo van Schie