PvdA komt met wetsvoorstel nieuwe Datawet

PvdA-leden Astrid Oosenburg en Jeroen Recourt dienen vandaag een wetsvoorstel in voor een ‘allesomvattende’ Datawet. Deze wet moet de verouderde Telecommunicatiewet, ingevoerd in 1904 voor telefoonverkeer, vervangen. De nieuwe Datawet moet onder andere de online privacy van burgers beschermen en een overkoepelende aanpak tegen cybercrime regelen.

 

Verbeterde bescherming privacy

Als het nieuwe wetsvoorstel aangenomen wordt veranderen er een aantal belangrijke zaken rondom uw privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Wij zetten de veranderingen voor u op een rij.

 

  • Recht om vergeten te worden

Ter bescherming van uw privacy krijgt u het ‘recht om vergeten te worden’. Hiermee wordt bedoeld dat u het recht heeft om privacygevoelige informatie bij online zoekmachines te laten verwijderen.

 

  • Meldingsplicht datalekken

Om uw persoonsgegevens te beschermen tegen diefstal of misbruik, worden private en publieke organisaties verplicht om inbreuken op de beveiliging (datalekken) te melden.

 

  • Politie krijgt bevoegdheid tot hacken

De politie krijgt de bevoegdheid om identiteitsgegevens van cybercriminelen te achterhalen door te hacken. Dit mogen zij alleen doen als alle andere instrumenten om achter deze gegevens te komen ontbreken.

 

New Media 2Day houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen

Wij houden de ontwikkelingen op het gebied van datawetgeving nauwlettend in de gaten. Via onze nieuwsbrief houden wij u up de hoogte van de veranderingen. Bent u nog niet ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Meld u aan via deze link.

25 november
2014

Auteur


Thijs Parée