Politie waarschuwt voor cryptoware

De politie en het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwen de overheid en het MKB (midden- en kleinbedrijf) voor een virus dat bestanden onherstelbaar vernietigt, zogenoemde cryptoware of ransomware.
Deze vorm van kwaadaardige software versleutelt informatie over financiën, klantenbestanden en foto’s en maakt steeds meer slachtoffers in Nederland, constateert de politie maandag.
”Vooral lagere overheden en het midden- en kleinbedrijf blijken een aantrekkelijk doelwit.
Criminelen versleutelen ongemerkt gegevensbestanden. Nadat dit is gebeurd, maakt het virus zich aan de gebruiker bekend. De criminelen vragen vervolgens ‘losgeld’ en beloven in ruil daarvoor de bestanden weer te herstellen.
 
”De enige maatregel om je te wapenen tegen deze cybercriminaliteit is regelmatig back-ups te maken en deze niet aan de computer verbonden te houden”, laat de politie weten. ”Een remedie achteraf is er niet.”
Betalen om de bestanden weer beschikbaar te krijgen wordt afgeraden omdat volledige ontsleuteling vaak niet plaats vindt. Betalen lokt volgens de politie juist nieuwe aanvallen uit
 
 
Maak daarom regelmatig back-ups, New Media 2Day doet dit reeds voor de meeste klanten, het is wel zaak om geen bestanden lokaal op de computer op te slaan. Doe dit alleen op de server of NAS dan wordt er een back-up gemaakt en staat de data veilig.

11 maart
2014

Auteur


Thijs Parée