Phishing, een praktijkvoorbeeld: “Phishing: ID: 133 – Account Alert!”

Pogingen tot phishing gebeuren helaas dagelijks. In dit artikel leggen we u uit wat phishing is en waarop u moet letten om phishing te voorkomen. Middels de phishing methode proberen kwaadwillenden Malware (virussen of spyware) op uw pc te installeren of uw persoonlijke gegevens (wachtwoorden en rekeningnummers) te stelen. Bij phishing wordt er vaak gebruik gemaakt van e-mails met een opmaak gelijk aan die van andere bedrijven. Een voorbeeld hiervan vindt u hieronder.

 

Voorbeeld-phishing-e-mail

Phishing voorkomen?

Let op de volgende punten om phishing te voorkomen:

 1. Afzender:
  Klopt het e-mailadres van de afzender? In het voorbeeld hierboven niet. Outiiook@outlook.com is geen officieel adres van Hotmail. Vaak worden letters vervangen door tekens die erop lijken, zoals out1ook@outlook.com
 2. Onderwerp van de e-mail:
  Een officiële uiting van, in dit geval Hotmail/Microsfot, zult u geen beantwoord- of doorstuurtoevoeging zien in het onderwerp. Voorbeelden van beantwoord- of doorstuurtoevoegingen zijn: RE:, FWD: en ANT:.
 3. Taalgebruik:
  Is deze gelijk aan het taalgebruik op de website van de afzender? De e-mails zijn grammaticaal veelal niet in orde. Of er worden vreemde woorden gebruikt als: “Lieve gebruiker”.
 4. Link/URL:
  In veel phishing-e-mails is een link geplaatst naar een login scherm of naar een andere website waar automatisch Malware geïnstalleerd wordt. Om te kijken waar de link u naar toe zal leiden houdt u de aanwijzer van u muis boven de link (zonder te klikken!). Vervolgens verschijnt daadwerkelijke link waar u naar toegeleid zult worden indien u klikt. Indien deze niet overeenkomt met de website van de verzender, klik dan vooral niet!

 

Heeft u nog vragen of weet u nog niet zeker of u te maken heeft met een poging tot phishing? Twijfel dan niet en neem contact met ons op.

 

11 mei
2016

Auteur


Thomas Lemstra