Spookfactuur-Fraude

Pas op voor spookfacturen

Internetcriminaliteit in Nederland stijgt in een rap tempo. Echter wordt hier nog maar weinig over gesproken. Bedrijven kijken nog teveel weg van dit probleem. Wanneer een aanval zich voordoet houden zij dit stil, omdat zij bang zijn dat concurrenten anders over hun schouder meekijken. Overheden bereiden zich in stilte voor op toekomstige aanvallen, maar reppen hier met geen woord over om geen slapende honden wakker te maken.

 

Spookfacturen

Wij vonden het tijd om de stilte te verbreken en u voor te bereiden op mogelijke aanvallen. Want iedereen kan hier slachtoffer van worden. Gisteren werd ook ik getest op mijn oplettendheid. Ik ontving onderstaande spookfactuur.

 

spookfactuur.png

 

In verschillende media was dit bericht al verschenen. Bij het klikken op de link of het openen van de bijlage zou mijn computer geïnfecteerd worden met een kwaadaardig virus. Bij het betalen van de factuur zou ik mijn geld kwijt zijn geweest. Ik geef u graag een aantal tips zodat ook u geen slachtoffer wordt van dergelijke spookfacturen.

Tips over spookfacturen

  1. Betaal de factuur niet zonder eerst dubbel te controleren of deze echt is.

  2. Lees altijd de kleine lettertjes. Hieruit kan blijken dat het gaat om een offerte in plaats van een factuur. Wanneer u betaald komt u moeilijk van de aanbieding af.

  3. Ga niet in op e-mailaanbiedingen.

  4. Raadpleeg het Steunpunt Acquisitiefraude, hier vindt u (rechtsonderin) een overzicht van alle spookfacturen.

  5. Meld fraude bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Zo voorkomt u dat anderen slachtoffer worden.

 

New Media 2Day adviseert u graag over internetfraude

Wij vertellen u graag hoe u internetfraude kunt voorkomen. Voor meer informatie en vragen over internetfraude kunt u contact met ons opnemen via info@nm2d.nl of 020 – 718 91 90.

06 februari
2015

Auteur


Thijs Parée