Nieuwe sneltoetsen Windows 10

Afgelopen week is de preview versie van Window 10 gelanceerd en hebben we flink mogen testen met de diverse functies. Zo zijn er nieuwe of aangepaste sneltoetsen die meer mogelijkheden geven en dit heeft een positief effect op de gebruiksvriendelijkheid.

 

Bij Windows 8 lag de focus op de touch-elementen. Bij Window 10 is de prioriteit verschoven naar de reguliere desktopgebruikers met een muis en een toetsenbord. Microsoft heeft daarnaast de mogelijkheid toegevoegd om meerdere (virtuele) desktops naast elkaar te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat ruimte tekorten opgelost kunnen worden bij gebruikers van enkele schermen. Deze nieuwe ontwikkelingen hebben voor een scala aan nieuwe sneltoetsen gezorgd.

 

Er zijn 6 nieuwe sneltoetsen bijgekomen waarmee de virtuele desktop omgeving bestuurd kan worden. Via Snap kunnen vensters aan de randen van het bureaublad worden ‘vastgepind’. Deze feature is niet helemaal nieuw, maar is nu wel verder uitgebreid. Zo is het nu ook mogelijk om vier vensters op een bureaublad vast te zetten. Verder kunnen via Task view alle actieve programma’s naast elkaar worden getoond. Deze nieuwe mogelijkheden zijn meegenomen in de preview versie van de Windows 10 waarbij de early adopters alle mogelijkheden kunnen testen.

 

Een greep uit de vernieuwde sneltoetsen:

  • Snap: WIN + LINKS of RECHTS (BOVEN of ONDER voor kwadranten)
  • Naar recent venster schakelen: ALT + TAB
  • Task view: WIN + TAB
  • Nieuwe virtuele desktop openen: WIN + CTRL + D
  • Huidige virtuele desktop sluiten: WIN + CTRL + F4
  • Virtual desktop wisselen: WIN + CTRL + LINKS of RECHTS

 

Een volledig overzicht van alle nieuwe sneltoetsen en mogelijkheden zijn terug te vinden op dit blog.

 

Wil je ook op de hoogte blijven van vernieuwingen, beveiligings issues of andere ontwikkelingen in de ICT branche?

 

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief van New Media 2Day. 

08 oktober
2014

Auteur


Myron Helgering