New Media 2Day waarschuwt voor WannaCry ransomware

Beste relatie,

 

Zoals je waarschijnlijk hebt vernomen is er afgelopen vrijdagavond een grote uitbraak geweest van Ransomware, genaamd WannaCry. Meer informatie hierover op: Nu.nl.

 

Deze ransomware verspreidt zich via e-mail en maakt gebruik van een kwetsbaarheid in Windows. Microsoft heeft recentelijk een reparatie aangeboden die deze kwetsbaarheid verhelpt. Als jouw systeem niet up-to-date is met de laatste Windows updates en patches is deze mogelijk niet beschermd!

 

Hieronder geven we 3 scenario’s hoe om te gaan met deze bedreiging:

  1. Je neemt NM2D Control Basic/Remote/Managed/Premium of de Syteembeheer online beheerdienst af i.c.m. Antivirus:

a. Systeem wordt automatisch voorzien van patches en updates en is daardoor beschermd.
b. Wij hebben, als extra, gedurende dit weekend de benodigde patch nogmaals met prioriteit aangeboden bij systemen die deze nog niet hebben geaccepteerd.
c. Onze antivirus leverancier Webroot heeft aangegeven deze specifieke bedreiging te stoppen.

 

2. Je neemt geen beheerdienst af bij New Media 2Day

In dit geval raden wij jullie aan om direct alle patches en updates van Windows handmatig te controleren en waar nodig alsnog te installeren op alle systemen. Heb je ondersteuning nodig? Dan kan je ons algemene supportnummer bellen op 020 – 718 91 90 (optie 1).

 

3. Je bent besmet, en nu?

Zet je systeem uit en bel direct met het speciale noodnummer 020 – 718 91 93 dat is ingericht voor deze uitbraak.
Dit nummer blijft bereikbaar gedurende de periode dat deze bedreiging aanhoudt.

 

Uiteraard geven deze drie mogelijkheden nooit een garantie op 100% dekking. Er kan een mutatie of een andere variant actief worden welke gebruik maakt van andere gebreken binnen het Windows systeem welke nog niet zijn ontdekt.

 

-> Hierbij blijft belangrijk dat je altijd voorzichtig moet zijn met openen van onbekende en niet verwachtte e-mails. Bij twijfel nooit openen en bellen met New Media 2Day!

 

wannacrypt 

Voor iedereen: controleer of je een back-up hebt van al je data, want bij een besmetting is dat de enige weg terug om de data te kunnen herstellen. Heb je dit niet of twijfel je hieraan? Neem contact met ons op.

 

WannaCry Ransomware, krijgt ook wel de naam WannaCrypt, WanaCrypt0r of Wcrypt.

15 mei
2017

Auteur


Thijs Parée