Nederlandse bedrijven kiezen steeds meer voor de cloud

Bedrijven willen af van ingewikkelde softwarelicenties, onderhoud en duur IT-beheer. Zij willen altijd en overal toegang hebben tot data, via mobiel, laptop en tablet. En snel. Dat lukt niet meer met traditionele software. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor de cloud. Inmiddels gebruikt ruim één op de drie Nederlandse bedrijven (>50 medewerkers) al één of meerdere cloudapplicaties.

Drie cloudopties

In de huidige cloudmarkt zijn er drie cloudopties: public cloud, private cloud en een hybride variant.

1. Public cloud:

Bij de public cloud maakt u gebruik van een cloud provider. De clouddiensten, zoals servers, netwerk en opslag zijn gevirtualiseerd en worden gedeeld met anderen en zijn toegankelijk via het internet. De omgeving is afgeschermd waardoor andere bedrijven geen toegang hebben tot uw data. Het onderhoud en de monitoring wordt uitgevoerd door de cloud provider. U betaalt voor uw gebruik en u kunt de diensten eenvoudig op- en afschalen.

 

Voordelen public cloud:

  • Schaalbaarheid en flexibele kosten
  • Cloud provider verzorgt IT-onderhoud
  • U betaalt voor wat u gebruikt

2. Private cloud:

Bij deze optie maakt u gebruik van een eigen infrastructuur en deelt u deze niet met anderen. De infrastructuur wordt in uw eigen bedrijf of in een datacenter van een service provider gehost. In tegenstelling tot de publieke cloud heeft u bij deze cloudvorm zelf de controle over de data en de veiligheid. U kunt de omgeving zelf beheren of het beheer uitbesteden aan een cloud provider.

 

Voordelen private cloud:

  • Aan te passen aan uw specifieke wensen
  • Data is in eigen beheer
  • Exclusief gebruik van uw eigen omgeving

3. Hybrid cloud:

Dit is een combinatie van het bovenstaande. Hierbij worden verschillende vormen van de cloud gemixt en verbonden met uw eigen infrastructuur. Het biedt dezelfde schaalbaarheid en flexibiliteit als de public cloud en u heeft zelf de controle over uw data.

 

Voordelen hybrid cloud:

  • Schaalbaarheid
  • Flexibiliteit
  • Data in eigen beheer

New Media 2Day adviseert over clouddiensten

Wilt u meer weten over cloud oplossingen en de verschillen tussen private, public en hybrid cloud computing? Of heeft u vragen over cloud beveiliging? Neem dan contact met ons op via info@nm2d.nl of bel 020 – 718 91 90 voor meer informatie.

04 februari
2015

Auteur


Thijs Parée