gevaren wifi trein

Nederlanders onbewust van gevaren openbare wifi netwerken

Uit onderzoek van de Rijksoverheid is gebleken dat Nederlandse werknemers zich niet of nauwelijks bewust zijn van de gevaren van openbare wifi netwerken. Met als gevolg dat gevoelige bedrijfsinformatie gemakkelijk toegankelijk is voor internetcriminelen.

 

Internet in de trein

Massaal maken we gebruik van openbare wifi netwerken via onze smartphones, tablets en laptops. Dolblij was men dan ook toen NS de gratis dienst ‘Internet in de trein’ introduceerde. Zo kon de loze tijd in de trein goed worden benut, door bijvoorbeeld nog wat e-mails te beantwoorden of opdrachten af te maken.

 

Bemachtigen van bedrijfsinformatie

Echter zijn werknemers zich niet bewust van de gevaren van dergelijke openbare wifi netwerken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Rijksoverheidsdiensten: Dienst Publiek en Communicatie en Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Voor kwaadwillenden is het kinderspel om, door middel van het namaken van inlogschermen, wachtwoorden te bemachtigen en zo toegang te krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

 

New Media 2Day informeert u graag over veilig wifi-gebruik

Tips voor veilig gebruik van openbare netwerken:

  • Kijk goed naar de pagina-url of link in uw browser (nagemaakte pagina’s hebben vaak een ander domein dan het origineel).
  • Kijk of de verbinding is versleuteld. In dat geval begint de url met ‘https://’ en is een slotje te zien.
  • Bij internet in de trein wordt het rijtuignummer getoond op de openingspagina. Als dat ontbreekt of niet juist is, kan er iets mis zijn (u kunt ook zijn verbonden met de wagon vóór of achter u).
  • Schakel ‘automatisch verbinden’ uit in de telefoon of laptop. Handmatig verbinding maken is altijd veiliger.
  • Verwijder de open wifi-netwerken uit de telefoon of laptop waarvan u gebruik heeft gemaakt.
  • Verstuur geen gevoelige informatie over openbare netwerken.

 

Wilt u meer tips over het veilig gebruik maken van openbare wifi netwerken? Of wilt u graag advies over hoe uw medewerkers hun smartphone, laptop of tablet kunnen beveiligen tegen hackers? Neem contact met ons op via 020 – 718 91 90 of info@nm2d.nl.

28 oktober
2014

Auteur


Thijs Parée