Microsoft krijgt steun van Ierse overheid in e-mailzaak

De Ierse overheid heeft zich achter Microsoft geschaard in een zaak tegen de Amerikaanse autoriteiten. De Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdienst FBI eist dat Microsoft e-mails van een onbekende verdachte overhandigd.

 

Deze e-mails zijn in een datacentrum in Ierland opgeslagen. Microsoft stelt dat de Amerikaanse opsporingsdienst het recht niet heeft om buiten de landsgrenzen data op te vragen. Diverse rechters stelden dat Microsoft de e-mails moet overhandigden. Echter houdt de softwaregigant voet bij stuk en gaat in hoger beroep.

 

Nadat meerdere IT-bedrijven waaronder Apple, eBay en HP hun steun betuigden aan Microsoft heeft nu ook de Ierse overheid zich over de zaak uitgesproken. Zij lieten in een brief aan de rechtbank weten dat er een verdrag tussen Ierland en de VS bestaat en dat de e-mails dan ook via deze weg opgevraagd kunnen worden.

 

Microsoft-topman Brad Smith reageert: “De betrokkenheid van de Ierse overheid onderstreept dat een internationale dialoog over deze zaak niet alleen noodzakelijk is, maar ook mogelijk. We hebben lang gezegd dat het beter voor opsporingsdiensten is om te kiezen voor een manier waarbij de rechten van mensen onder hun lokale wetgeving wordt geaccepteerd”.

 

New Media 2Day houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen

Wij houden de ontwikkelingen van deze internationale rechtszaak. Via onze nieuwspagina en onze nieuwsbrief bent u op de hoogte van het laatste nieuws. Houd deze dan ook goed in de gaten. Bent u nog niet ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Schrijf u in op onze homepage.

 

29 december
2014

Auteur


Thijs Parée