Microsoft kondigt einde ondersteuning oude versie Internet Explorer aan

 

Microsoft verstuurde op 12 januari 2016 de laatste software-updates voor drie oude versies van Internet Explorer. In de update worden gebruikers ook op de hoogte gesteld van het stoppen van de versies 8, 9 en 10 en geadviseerd over te stappen op versie 11 of ‘hoger’. Met hoger wordt dan eigenlijk ‘Edge’ bedoeld, de nieuwe browser die onderdeel is van Windows 10. Gebruikers van de Microsoft-internetbrowser IE 8, 9 of 10 doen er volgens de softwareproducent verstandig aan om op te schalen naar een hogere versie. Na vandaag, 12 januari 2016, verschijnen er geen updates meer voor de oudere versies van Internet Explorer.

 

In augustus 2014 maakte de softwareproducent al bekend dat de ondersteuning begin 2016 zou stoppen, maar nog steeds zijn genoemde drie versies volgens marktonderzoeker Netmarketshare goed voor 20 procent van de markt.

 

Met het stoppen van updates voor de IE-versies 8,9 en 10 wordt het risico om slachtoffer te worden van een hackaanval aanmerkelijk groter, volgens Microsoft. Het overstappen op een nieuwere versie of andere browser is in de ogen van Microsoft dus eigenlijk noodzaak.
De belangrijkste reden om te stoppen met de ondersteuning van oudere IE-versies is dus veiligheid. ‘Het grootste risico is uiteraard de beveiligingslekken in oudere versies van IE’, aldus René Smit, Technisch Directeur bij NM2D. ‘Maar nu in de cloud werken met web-based applicaties in opkomst is, is een ander risico dat bedrijven hiervan geen gebruik kunnen maken. Nieuwe technologieën als html, css, Javascript werken namelijk niet of slecht in oudere versies van IE. Stagnatie op technologisch gebied kan een bedrijfsrisico gaan vormen.’

 

In het kort: Wat moet u doen om goed te kunnen blijven werken?
Update uw computer (gratis*) naar Windows 10 en anders raden wij u aan om te upgraden naar de meest recente versie om veiligheidsrisico’s te minimaliseren. Wij begrijpen dat sommige zakelijke klanten nog baat hebben bij het gebruik van oudere versies omdat hiervoor speciale webapplicaties zijn geoptimaliseerd. Voor hen stelt Microsoft de Enterprise Mode langer beschikbaar voor de verschillende versies van Windows. Deze functionaliteit van Internet Explorer 11 biedt compatibiliteit voor verouderde applicaties.

 

Microsoft heeft laten weten dat zij heeft besloten voortaan bij oudere Windows-versies enkel de meest recente versie van Internet Explorer te blijven ondersteunen, momenteel Internet Explorer 11.
Internet Explorer 11 zal in tegenstelling tot eerdere versies beveiligingsupdates en technische ondersteuning krijgen op Windows 7, 8.1 en 10. Gebruikers met Windows Vista moeten Internet Explorer 9 installeren om nog updates voor de browser te ontvangen.

 

Microsoft Edge
Naast Internet Explorer biedt Microsoft in Windows 10 de nieuwe browser Edge aan. Die browser is sneller dan de oude Internet Explorer’s en bevat ondersteuning voor spraakassistent Cortana. Sites die door Edge nog niet worden ondersteund, worden automatisch in Internet Explorer 11 geopend.

 

Gratis Windows 10 update implementeren?
Alle klanten van New Media 2Day zijn reeds voorzien van de laatste versie van Internet Explorer. Bent u (nog) geen klant van ons, maar wilt u wel de gratis Windows 10 update binnen uw bedrijf implementeren? Wij inventariseren wat er nodig is om de update snel en soepel te installeren en wat eventuele knelpunten zijn. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Mocht u besluiten de implementatie door ons uit te laten voeren dan doen wij u een voorstel op maat. Stel hier uw vraag of bel ons voor meer informatie.

 

Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.
Bel ons op 020 – 718 91 90 of mail ons via sales@nm2d.nl. Wij horen graag van u!

12 januari
2016

Auteur


Thijs Parée