Microsoft inspireert creatieve geesten met de aankondiging update van Windows 10

Microsoft brengt de volgende grote update voor Windows 10 uit in het begin van 2017 onder de noemer Creators Update. Paint 3D is onderdeel van de update, net als Xbox Arena en met ‘MyPeople’ kun je op een gemakkelijkere manier video’s en foto’s delen met je favo contactpersonen. Als klap op de vuurpijl was daar de Surface Studio met bijbehorende ’Dail’.
 
3D voor iedereen
Microsoft wil met de Creators Update naar eigen zeggen werken in 3D voor iedereen toegankelijk maken. Microsoft nam een voorbeeld aan Minecraft om te laten zien hoe kinderen tegenwoordig 3D ontwerpen bijna vanzelfsprekend vinden en dat wil ze terug laten komen in Windows 10. Om te illustreren hoe makkelijk 3D ontwerpen is in Windows 10 Creators Update wordt gebruikt gemaakt van Paint. Inderdaad, Paint. Ook krijgen PowerPoint en de Edge-browser ondersteuning voor 3d-objecten.
 
Bekijk de video om te zien hoe dit eruit gaat zien:

 
Tijdens de presentatie toonde Microsoft hoe met een HP Elite x3-smartphone een zandkasteel met behulp van de camera omgezet kan worden in een 3d-model.
 
3d

 

Microsoft stelt dat dit in de toekomst met ‘alle apparaten’ mogelijk moet worden. Dat lijkt erop te duiden dat de fabrikant een app voor verschillende mobiele besturingssystemen wil uitbrengen die dergelijke 3d-scans kan maken.
 
Nieuwe hardware
 
Surface Book i7
Om te beginnen wordt de nieuwe Surface Book i7 gepresenteerd. Een krachtigere versie van de vorig jaar uitgebrachte Surface Book Pro. Het scherm is 13,5 inch en is het eigen ontwikkelde PixelSense Display. Qua uiterlijk is de laptop/tablet vrijwel onveranderd, maar intern is er flink wat verbeterd.
De batterijduur is een stuk beter geworden. In totaal zou een volle accu een levensduur moeten hebben van 16 uur! Een verbetering van 4 uur ten opzichte van de vorige Surface Book.
 
Zoals de naam al doet vermoeden zit er een Intel Core i7 processor in de computer die 1,9 teraflops levert en heeft de Surface i7 een NVidia GTX 965M GPU. Natuurlijk worden de pijlen ook nog even gericht op Apple met de melding dat de Surface Book i7 twee keer krachtiger is dan de Macbook Pro 13.
In totaal krijg de nieuwe Surface Book i7 drie modellen. De belangrijkste verschillen zie hier in de tabel:

 

Surface Book i7

Opslaggeheugen (SSD) 256GB 512GB 1TB
Werkgeheugen 8GB 16GB 16GB

microsoft-event-2

 

Surface Studio
Maar de uiteindelijke ster van de show werd toch echt de Surface Studio. Want eerlijk is eerlijk, de nieuwe All-in-one desktop van Microsoft is een pareltje voor het oog. Met een spectaculaire introductievideo worden de nieuwste features getoond en wordt het schitterende exterieur van de computer onthuld.
 
Bekijk de video:

 
De Surface Studio heeft een 28 inch scherm, tevens van PixelSense, met een verhouding van 3:2. De resolutie is 4500×3000 en is goed voor een pixeldichtheid van 192ppi. Het scherm is slechts 12 millimeter dik, zit in een aluminium behuizing en is uiteraard touchscreen. Het scherm is volledig kantelbaar en op die manier bruikbaar in verschillende standen.
 
microsoft-windows-10-event-hoogtepunten-surface-studio
 
De Surface Studio maakt gebruik van TrueColor waarmee er meer dan een miljard kleuren getoond kunnen worden. Vernuftige feature is het aanpassen van het kleuren schema naar die van slechtere schermen. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien hoe jouw product of creatie er uitziet op een scherm met andere kleurinstellingen. De computer zal draaien op een Intel Core i5 of i7 processor, afhankelijk van het model, die gebouwd zijn met de nieuwe Skylake-architectuur. De computer krijgt standaard ddr4-werkgeheugen, de grootte van het werkgeheugen hangt van het model af. Dit kan oplopen tot 32GB. De duurste versie van de Surface Studio heeft een GTX 980M van 4GB.
 
De enige kabel die uit de computer komt is de voedingskabel de rest is allemaal ingebouwd. In de voet, waar alle hardware van de computer te vinden is, zitten alle uitgangen van de Surface Studio. Het gaat hier om een 3,5 mm audiojack, SD-card ingang, Mini DP, ethernetport en vier USB 3.0 ingangen. Wellicht een opvallende keuze om totaal geen enkele USB-C ingang te plaatsen.
 
Ook de nieuwe Surface Studio wordt geleverd in drie verschillende modellen en de belangrijkste verschillen zie je hier:
 
Surface Studio

GPU NVIDIA GeForce GTX 965M NVIDIA GeForce GTX 965M NVIDIA GeForce GTX 980M
Opslaggeheugen 1TB 1TB 2TB
Werkgeheugen 8GB 16GB 32GB–> Vraag uw accountmanager naar de beschikbaarheid en de prijzen van de Surface Book en de Studio!
 
dial

Dail
De Surface Dail is een vernuftig kleine accessoire, behoren de bij de Studio, maar welke daadwerkelijk ‘op’ het scherm van je Surface werkt. Het is dé onmisbare tool om het maximale uit je Studio te halen bij gebruik van creatieve programma’s als Paint, PowerPoint en Ink.
 
HoloLens en VR-bril
Ook krijgt HoloLens een kleine demonstratie. De integratie met Microsoft 10 Creators Update ziet er simpel en logisch uit. In een korte demonstratie kon men zien hoe 3D ontworpen objecten een functionaliteit krijgen.
windows-10-creators-update-photo-hololens
 
Zo kan je een eigen ontworpen object een digitale plaats in je huis geven en kan je met ontworpen objecten bijvoorbeeld kijken hoe die mooie stoel, die je online zag, in je huiskamer past. Momenteel zijn HP, Dell, Lenovo, Asus en Acer allemaal bezig met het ontwikkelen van een bril die gebruik kan maken van de 3D mogelijkheden van de Windows 10 Creators Update.
 
 
Xbox en Gaming
Daarnaast bevat de update Xbox Arena, een manier om eigen toernooien op te zetten op Xbox Live. Ook is er een manier om in-game beelden te streamen, met de in Windows ingebouwde functie Beam. Daarnaast komt er ondersteuning voor onder meer Dolby Atmos op de Xbox-console.
 
Social
Ook komen er nieuwe manieren om zaken te delen in Windows 10. Zo kun je met de app “MyPeople” je favoriete contactpersonen aan de rechterkant van de taakbalk zetten en is het mogelijk om snel foto’s en video’s met ze te delen. Daarnaast kunnen gebruikers ‘nudges’ aan elkaar uitdelen, kleine animaties die op het scherm van de ander verschijnen.
 
social
 
In Windows 10 Creators Update krijg je de mogelijkheid om personen te koppelen aan social media in plaats van andersom. Dus in plaats van te zoeken naar een persoon op een social media, kies je nu de social media waarmee je iets naar een persoon wil sturen. Het draait om de mensen, niet om de social media.

 

Windows 10 Creators Update
3D, gaming en social zijn dus de belangrijkste pijlers geworden van de nieuwste Windows 10 update. Een exacte datum voor de Windows 10 Creators Update is er nog niet, alleen is bekend dat de update in de lente van 2017 voor alle Windows 10 gebruikers gratis te downloaden is.

 

03 november
2016

Auteur


Machteld de Kreij