Microsoft Inspire Part II: Evolutie, geen revolutie…

Anders dan voorgaande jaren was de Corenote (in normaal Nederlands; Keynote) sessie van Microsoft’s CEO Satya Nadella dit keer op de laatste dag van het event geprogrammeerd. Hier werd dan ook naar uit gekeken.

 

 

Vanaf de eerste rij mochten wij naar hem luisteren en zijn verhaal stelde niet teleur. Satya is een van de meest charismatische sprekers in de Tech Sector en schetst een beeld van de impact die de tech sector als geheel, en Microsoft in het bijzonder, heeft op de maatschappij. Die invloed is groot en zal alleen maar groter worden. Dit brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee.

 

Privacy is een (digitaal) recht
Allereerst een verantwoordelijkheid om de privacy van de mens te beschermen in een wereld waarin data een steeds belangrijker rol speelt. Technologie bedrijven moeten bij elke innovatie, en zeker rond AI, kijken hoe de ethische principes gewaarborgd blijven of opnieuw moeten worden gedefinieerd om betere bescherming te kunnen bieden. Satya pleitte, in het verlengde van de oproep van Brad Smith eerder deze week, voor een nieuwe digitale conventie van Geneve om globale afspraken te maken over de bescherming van de digitale rechten van de mens.

 

Artificial Intelligence/AI
Een tweede belangrijk onderwerp is het toenemende belang van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence/AI) en sensoren. Toegepaste technologie is niet meer alleen het domein van de tech sector, maar van de gehele markt. Als voorbeeld werd de gezondheidsmarkt genoemd waar door de toepassing van AI in combinatie met info uit sensoren en de beschikbare rekenkracht van computers de effectiviteit van MRI scans enorm vergroot is en dus mensenlevens gered kunnen worden.

 

Dit alles leidt naast de verantwoordelijkheid ook tot een enorme vraag naar kennis. Meer dan ooit zal er behoefte zijn aan mensen met kennis van ICT om te kunnen functioneren in een bedrijf. Door het stimuleren van opleidingen en het stimuleren van diversiteit moet de komende jaren het aantal gekwalificeerde mensen toenemen om in de vraag te kunnen voorzien. Denk hierbij aan programma’s om kinderen al jong spelenderwijs te interesseren voor programmeren. Deze programma’s worden uitgevoerd van Afrika tot in Nederland. Ook zijn er specifieke programma’s ontwikkeld om onder andere vrouwen en vluchtelingen (om) te scholen en zo het beschikbare potentieel te vergroten en diversiteit te stimuleren.

Scholing beperkt zich ook niet meer tot alleen mensen. Ook zijn er programma’s gestart om autonoom opererende apparaten te kunnen ‘trainen’ denk hierbij aan drones en logistieke robots.

 

 

Was er ook nog nieuws op productvlak? Ja, vanzelfsprekend. Maar geen revolutionaire nieuwe producten;

 

Nieuwe applicaties
Centraal staat Microsoft 365 en het gebruik van nieuwe apps. Waar Outlook wordt gebruikt voor communicatie met de buitenwereld, wordt Teams gepositioneerd voor communicatie binnen het bedrijf. Functionaliteit van Sharepoint en Skype voor Business wordt steeds meer geïntegreerd in Teams zodat dit een complete samenwerkingsomgeving geworden is. Een blik naar de nabije toekomst wordt geboden door Holobeam, waarmee een hologram kan deelnemen aan een Team vergadering.

 

Helaas is de Windows Phone is al eerder dood verklaard, maar lang leve de apps voor iPhone en Android platformen. Er wordt vanuit Microsoft enorm geïnvesteerd in apps om alle toepassingen volledig toegankelijk te maken vanaf alle devices. Een mooi voorbeeld is de nieuwe Outlook applicatie. Hiermee kun je veel veiliger communiceren dan met de standaard mail apps omdat er gebruik wordt gemaakt van de GPS-functionaliteit van je telefoon. Microsoft geeft als voorbeeld het inplannen van een vergadering via Cortana op een smartphone, en het krijgen van een herinnering bij het instappen in de auto, die de bestuurder direct naar de bestemming van een meeting brengt.

 

In de loop van het jaar zal een Windows 10 app worden uitgebracht waarmee de telefoon volledig met een laptop of desktop wordt geïntegreerd. De nieuwe producten van Microsoft zullen ondergebracht worden onder de Modern Life Services, die vooral de grens tussen zakelijke en privé apps zullen doen vervagen. Denk aan diensten binnen Windows, Outlook en Office, die zowel voor de thuisgebruiker als de zakelijke klant nuttig zijn..

 

Surface GO
Van de Surface kant: nieuwe, snellere Surfaces en helemaal nieuw is de Surface GO, een kleine 10” hybride die in combinatie met 4G een perfecte mobiele oplossing biedt. Klik op de link om meer specificaties op de website van Microsoft te lezen.

 

 

 

SQL Server 2008 (en R2) zal end of service verklaard worden op 09 juli 2019. Voor degene die hier nog gebruik van maken is er een aantrekkelijk aanbod om over te stappen naar Azure. Meer info op: https://www.microsoft.com/en-us/sql-server/sql-server-2008

 

Tot slot Azure. Azure komt overal in terug als het onderliggende platform. Het cloudplatform is inmiddels al uitgebreid naar 54 locaties wereldwijd. Dit zijn datacenters die vergelijkbaar zijn als in Middenmeer.

 

Microsoft heeft meer datacenters dan Google en AWS bij elkaar samen en onderzoekt nu nieuwe locaties zoals onderwater welke energie neutraal zijn (zie link).

 

 

Sinds een paar maanden is het  mogelijk om vooraf een virtuele machine te reserveren op het platform waardoor bespaard kan worden op kosten doordat er een garantie wordt afgegeven. Ook licentiemodellen veranderen waardoor deze ook op een andere manier actief kunnen worden op dit platform zoals Windows Server en SQL.

 

 

Migratie wordt steeds eenvoudiger door extra tooling welke door Microsoft wordt ontwikkeld en vaak gratis ter beschikking wordt gesteld. Ook SQL databases kunnen steeds eenvoudiger naar het platform model worden gebracht waardoor een enorme kosten reductie mogelijk is.

 

Op de marktplaats, of de Commons zoals het door Microsoft genoemd wordt, stonden veel leuke en innovatieve bedrijven met interessante oplossingen of nieuwe ontwikkelingen. Zo was er op de stand van Yealink een toestel dat klaar is voor gebruik met Teams. Integratie met Microsofts virtuele assistent Cortana is een volgende stap.

Het Belgische Oase is een nieuw e-learning platform voor Office 365.

 

 

Een week Inspire betekent een intensieve week in de hitte van Las Vegas (46′) en de airco kou van de hotels, met heel veel informatie en kennisuitwisseling met andere ICT bedrijven en met de mensen van Microsoft. Het levert inspiratie voor nieuwe diensten waarover we je snel meer willen vertellen.

 

24 juli
2018

Auteur


Leo van Schie