Microsoft Inspire 2019 Las Vegas 

Traditiegetrouw vindt in juli de jaarlijkse Microsoft partner conferentie Inspire plaats, na de aanvang van Microsofts nieuwe fiscale jaar 2020. Dit jaar zijn 450 partners van uit Nederland de plas overgestoken om aan te haken bij de richting die Microsoft heeft uitgezet voor het nieuwe jaar…. Of juist niet.  

 

Licenties

Voorafgaand aan het evenement was veel discussie over licenties voor intern gebruik voor partners als NM2D. Deze licenties zijn van belang om in een vroeg stadium ervaring op te doen met nieuwe functies en toepassingen. Op het nieuws dat deze licenties zouden komen te vervallen kwam dan ook een online storm van protest. Het event opende met een grote knieval van Gavriella Schuster, de eindverantwoordelijke voor de partner community en de verzekering dat deze rechten niet zullen worden aangepast in dit jaar. Dit toont aan dat een grote organisatie als Microsoft wel degelijk luistert naar haar partners en klanten. En deze toon werd door het hele event voortgezet in het centrale thema: Trust! – Vertrouwen 

 

“While it may be the technology that brings us together, it is the partnership that keeps us together.”

 

Trust! – Vertrouwen

Waarom is het nodig om op een ICT conferentie een thema als vertrouwen centraal te stellen? Dit heeft alles te maken met de steeds centralere plek die technologie inneemt in onze samenleving. Met alle apparaten die worden voorzien van software, een auto is een rijdende computer met tientallen sensoren en verbonden met de cloud, en de bedreigingen van cybercriminaliteit. Niet alleen door criminelen maar ook de overheden.  

 

Vertrouwen in ICT

Het vertrouwen in ICT en de leveranciers die ICT oplossingen bouwen is belangrijk. Als je je gegevens achterlaat in een zorg-register, als je gebruik maakt van digitale telefonie of als je auto je rijgedrag bijhoudt, dan wil je er zeker van zijn dat deze data veilig wordt opgeslagen en niet voor onbevoegden inzichtelijk is. Op het moment dat AI (kunstmatige intelligentie) hieraan wordt toegevoegd en de software zelf keuze gaat maken gebaseerd op algoritmes is dat vertrouwen nog veel belangrijker. Voor Microsoft (maar ook voor alle andere ICT bedrijven) is er dus veel aangelegen om het vertrouwen in ICT te herstellen. Brad Smith, de President van Microsoft stond dan ook lang stil bij dit onderwerp. De initiatieven die het bedrijf samen met andere ICT bedrijven heeft genomen en de garanties die het op dit moment biedt. 

Welke rol speelt AI (kunstmatige intelligentie) hier in?

AI wordt steeds belangrijker en wordt in veel toepassingen ingevoegd om de gebruikers te helpen effectiever met de ICT om te gaan. Bijvoorbeeld door de vragen die aan een helpdesk worden gesteld automatisch kwalitatief goed te laten beantwoorden terwijl het systeem continu zelf bijleert. 

AI werd ook gecombineerd met de nieuwe Hololens 2.0. In de Mixed reality toepassing is het mogelijk een hologram niet alleen te laten praten maar ook om de teksten realtime te vertalen. Het voorbeeld dat werd gegeven was een hologram van een presentator die de presentatie van de echte persoon, die de presentatie direct in het Japans gaf. Zelfs de stem werd qua klank benaderd. 

Minecraft Earth

Een ander voorbeeld was Minecraft Earth waarbij de presentatoren met behulp van Mixed Reality technology in het spel werden gebracht. 

SQL Hyperscale

Om de altijd maar groeiende hoeveelheid data een plaats te kunnen geven wordt de SQL Hyperscale geïntroduceerd. Door de architectuur, gebaseerd op Azure zijn er geen fysieke limieten aan de hoeveelheid date die kan worden verwerkt. 

 

Het is de moeite om onderstaande Corenote speeches nog eens terug te kijken: 

 

Satya Nadella 

Brad Smith

 

Windows Virtual Desktop op Azure

Iets dichter bij huis is de introductie van de Windows Virtual Desktop op Azure. Hiermee kunnen legacy (oude) applicaties of slecht presterende databases in de cloud omgeving worden benaderd. Aangekondigd werd ook een losse telefoniedienst die volgens planning aan het eind van het jaar zal worden geïntroduceerd in Nederland. 

 

Overall:

De conclusie van 3 dagen Inspire is dat Microsoft gestaag door-ontwikkelt op de ingeslagen weg en de functionaliteit van de belangrijkste applicaties en platformen continu uitbreid. Komend jaar zal er nog meer AI worden toegevoegd en wordt het steeds meer van belang om kritisch te blijven op de impact die ICT zal hebben op bedrijven en onze samenleving. 

 

24 juli
2019

Auteur


Leo van Schie