It was 25 years ago today: Back to the Future

Een mythisch filmbeeld uit 1989: de RVS DeLorean die met vuurspuwende banden zijn weg zocht naar 2015. Op naar een toekomst waarin auto’s en skateboards zouden vliegen, je eenvoudig zou kunnen verjongen en veters zichzelf zouden strikken. Maar ook waarin de wearables werden geïntroduceerd. Niet dat een jas zich vandaag vanzelf aantrekt, maar wel van bijvoorbeeld sensoren en speakers is voorzien. Ook werd een intelligente bril gedragen, de voorloper van de Google Glass en de Oculus Rift of Microsofts Hololens. In de film kwam biobrandstof voor, waren 3D films nog vernieuwend en was een fototoestel flinterdun. Dat laatste is nu ook bijna vanzelfsprekend maar in 1989 was een fototoestel nog dik en zwaar en zeker niet digitaal.

 

Het leuke van terugkijken op een film met een blik op de toekomst is dat het een beeld geeft van de wereld 25 jaar geleden en je met de neus op de feiten drukt dat de toekomst van toen vandaag is. En al zijn niet alle voorspellingen uitgekomen, er zaten wel degelijk een groot aantal toekomstdromen verwerkt in de film die science fiction waren in 1989 en vandaag deel uitmaken van ons dagelijks leven.

 

Opmerkelijk is dat de grootste ontwikkeling van de afgelopen 25 jaar niet in de film te zien was: de impact van het internet. In 1989 stond het internet nog in de kinderschoenen en was voorzichtig begonnen aan zijn oneindige groeispurt. Iedereen altijd en overal online. Niet in Back to the Future, maar wel in het boek the Road Ahead van Bill Gates uit 1995.

 

Het mooie van techniek is dat het dromen soms werkelijkheid kan maken. Innovatie begint met een droom. De droom wordt vertaald naar een beeld. Back to the Future, The Road Ahead, maar ook het Huis van de Toekomst en Living Tomorrow zijn hier mooie voorbeelden van. Voorbeelden uit het verleden. Ik ben benieuwd naar de toekomst van de technologie en kijk uit naar de ‘Back to the Future’ van 2016!

 

Leo van Schie

21 oktober
2015

Auteur


Thijs Parée