Inspire 2017 Washington DC – Dag 3 en 4

Dag 2: Dinsdag 11 juli

Vandaag ging de Keynote speech vooral over het reorganiseren van de Microsoft verkoop organisatie. Tot nu toe was het vaak lastig om (met name voor grote klanten) alle betrokkenen bij elkaar te brengen om tot een totaal oplossing te komen.

 

Met ingang van dit jaar heeft Microsoft alle beschikbare resources herschikt naar 6 segmenten. Zorg, Overheid, Financiële dienstverlening, Industrie, Retail en Onderwijs. Voor deze segmenten worden partners, software leveranciers en Microsoft medewerkers met alle benodigde kennis en ondersteunende programma’s samengebracht. De overige segmenten zullen voornamelijk door partners worden bediend. Ook hier wordt gestimuleerd dat partners zelf oplossingen ontwikkelen rondom de Microsoft technologie.

 

De rest van de dag was gevuld met meetings en sessies. De sessie met de mensen van Microsoft Nederland waren soms wat ongemakkelijk omdat als gevolg van de grote reorganisatie de meeste mensen nog niet in hun nieuwe rol zitten. Voor de partners maakt dit deze versie van Inspire iets minder nuttig om dat het event altijd wordt gebruikt voor het samen maken van plannen en bepalen van doelstellingen. Dit moet nu alsnog op een later moment plaatsvinden.

 

Dag 3: Woensdag 12 juli

De speech waar veel partners naar uitkijken is die van Brad Smith, de CLO (Chief Legal Officer) van Microsoft die de laatste jaren een zeer helder beeld wist te schetsen van wat de plaats van ICT in de markt is en wat dat voor zowel overheid, de markt als voor aanbieders als Microsoft en de partners betekent. Ook dit jaar stelde hij  niet teleur. De grote issues werden aangesneden. Denk hierbij aan de inmenging van vijandige staten in verkiezingen, de staats-hacks in kerncentrales en privacy. Vanzelfsprekend met een Microsoft bril maar heel helder gaf hij aan wat het belang van security is en hoe dit ons leven de komende jaren steeds vaker zal beïnvloeden. Er zijn binnen Microsoft 3500 FTE bezig met security. Digitale criminelen en aanvallers worden door Microsoft ook juridisch aangepakt.
Het digitale gevaar is reëel voor elke organisatie, groot en klein. Binnen elke organisatie werkt wel iemand die overal op klikt.

 

Interessant zijn nieuwe features die in diverse producten worden ingebouwd om zowel de infrastructuur (Analyses van verkeer op Azure) als de Edge devices (monitoring van malafide websites en internet verkeer) als in Office 365. Word kan bijvoorbeeld herkennen indien een document in een Team een Burger Service Nummer/Social Security Number bevat en zal deze dan automatisch beschermen. Power BI speelt een zeer nadrukkelijke rol bij het analyseren en rapporteren over alle data.

 

De sessie werd afgesloten met een zeer politiek getint interview met Ian Brummer. De belangrijkste conclusie is dat er een nieuw, digitaal verdrag van Genève moet komen om de wereldbevolking ook op digitaal gebied duidelijke rechten te geven.

 

 

 

 

In de middag stond GDPR Centraal. De Europese regelgeving die volgend jaar mei actief wordt en een enorme impact zal hebben op zowel leveranciers van ICT diensten als de gebruikers ervan. De ver gaande regels zullen ervoor zorgen dat elk bedrijf nadrukkelijk moet gaan bekijken hoe de data wordt bewerkt en opgeslagen en welke maatregelen het heeft genomen om deze data te beschermen en dit aantoonbaar kan maken. Niet alleen de fundamentals als Multi-Factor authenticatie, encryptie van schijven, het actief up to date houden van software en het white listing van applicaties (aangeven van welke applicaties medewerkers gebruik mogen maken en andere blokkeren). Bescherming en compliance vereist een significant grotere inzet van mensen en middelen om aan alle eisen te kunnen voldoen en uw data afdoende te beschermen. Of afsluitend, een quote van Brad Smith: Je schiet geen vliegtuig uit de lucht met een kanon uit de 16e eeuw.

 

Bekijk een compilatie van deze dag via deze link

 

Deze Microsoft Inspire stond in het teken van de grote reorganisatie waar Microsoft momenteel doorheen gaat, de introductie van Microsoft 365 en alles maar dan ook alles wat met security en privacy te maken heeft. Geen revolutie maar een evolutie op de enkele jaren geleden ingeslagen weg.

18 juli
2017

Auteur


Leo van Schie