We got it! De Hololens en verslag van onze kennislunch over alle ins- en outs van het WPC 2016

Op donderdag 8 september deed Leo van Schie verslag over hetgeen hij heeft beleefd en ervaren in Toronto, Canada. Hier was hij, als afgevaardigde van NM2D en partner van Microsoft, heen in de week van 10 tot 14 juli jongstleden.

 

Na een korte introductie van zichzelf en het team van New Media 2Day verteld Leo verder over de ontwikkelingen welke plaatsvinden binnen de ICT. Deze vinden, anno 2016, sneller plaats dan ooit. Dit noemen we ook wel de ‘Digital Transformation’. Letterlijk betekend dit eigenlijk dat we leven in een tijdperk van exponentiële digitale groei op het gebied van Informatie & Technologie; het optimaliseren van de evolutie. Een kort filmpje van de presentie kunt u zien op ons Twitter-account en is middels deze link op te halen:

Als ICT-er moet je écht bijblijven qua ontwikkelingen en innovaties en je klanten optimaal kunnen bedienen betekend dat je lokaal aanwezig en zichtbaar bent. Transparantie, dus duidelijk zijn in het hetgeen er aan de klant geleverd wordt, ook als dit een dienst of product is.
Bij NM2D hebben wij ons dienstenpakket het laatste jaar uitgebreid met twee ‘zusterondernemingen’. Business Productivity 2Day en NIT Solutions vullen New Media 2Day aan op functioneel Office365 en CRM (Customer Relationship Management) gebied…. Dit om onze klanten optimaal te kunnen bedienen!

Verder werd er stilgestaan bij het werken in en mét de Cloud. Wat er allemaal mogelijk is als je werkt met de Cloud en welke voordelen dit met zich meebrengt. Altijd en overal al je documenten, foto’s en muziek bij de hand op al je devices/’dingen’ zoals je mobiele telefoon, tablet of Ipad en wearables. Bij het gebruik van deze ‘gadgets’ wordt gebruik gemaakt van Big Data. Men spreekt van Big Data wanneer men werkt met een of meer datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagement-systemen onderhouden te worden.

enterprise-e3-ad-connect
Aangekomen bij het punt Cyber Crime wordt er besproken waar Microsoft in haar Windows 10 Enterprise E3 versie verder gaat qua security. In de Anniversary update wordt in ieder geval een nóg betere security van de Data gewaarborgd. Alle Data blijft eigendom van de eindgebruiker.

De update brengt ook leuke nieuwe functionaliteiten met zich mee, waaronder Windows Ink, de Microsoft browser Edge en Cortana! Deze laatste is een hele mooie app die functioneert als Personal Assistant. Michel Bouma van Microsoft lichtte toe dat Cortana voor hem had ‘gewerkt’ op een dag dat hij op tijd naar het vliegveld moest voor een evenement, maar dat er file was ontstaan op de route ernaartoe. Cortana had gezorgd dat zijn wekker eerder ging, met een berichtje als toelichting op de handeling én zij had een hotel en taxi gereserveerd op de plaats van bestemming. Cortana werkt simpelweg met alle Data waarover zij kan beschikken. Als je als gebruiker de functionaliteiten van je apparaten (devices) optimaal gebruikt, kan het systeem ook optimaal vóór je werken.

Microsoft heeft grote ontwikkelingen doorgaan dit jaar; met de overname van LinkedIn en Minecraft zijn ze bij Microsoft in de mogelijkheid apps, systemen en data aan elkaar te koppelen en deze positief in te zetten bij (bv) de ontwikkeling van kinderen. Minecraft in the Classroom speelt in op een gat in de arbeidsmarkt in de toekomst; het kan kinderen leren de techniek achter het programmeren te begrijpen. Wat leuk is om te vermelden is dat op 14 oktober aanstaande het Code-Uur is georganiseerd. Doel is 10.000 kinderen in de bovenbouw van de lagere school tegelijk te introduceren in de wereld van informatica. Namens New Media 2Day gaat Thijs Parée hier aan meedoen, maar ook Dion Groeneveld van ons ‘zusje’ NIT Solutions geeft les die dag. Wilt u meer lezen over Hour of Code (Code Uur), kijk dan op https://hourofcode.com/nl. Een kort verslag hiervan zal binnenkort op onze site te lezen zijn.

minecraft
En als klap op de vuurpijl konden wij eindelijk onze klanten de Hololens laten uitproberen! De slimme bril van Microsoft is sinds kort deel van ons assortiment. De HoloLens projecteert 3D-objecten in de werkelijkheid. Augmented of mixed reality.

demonstratie Hololens bij NM2D
Wat maakt de HoloLens zo revolutionair?
De HoloLens van Microsoft werkt anders dan alle andere slimme brillen tot nu toe. Wat maakt hem zo uniek?

 • Levensechte vorm van augmented reality
  De HoloLens projecteert hologrammen (virtuele 3D-objecten) in de werkelijkheid. De bril is doorzichtig zodat je naar je echte omgeving kijkt en daarin de virtuele objecten kunt projecteren en vastzetten waar je maar wilt. Ze gedragen zich vervolgens als echte objecten. Een virtuele tv blijft bijvoorbeeld aan de muur hangen, ook als je even wegloopt, een 3D-bouwwerk blijft op tafel staan, waar je eromheen kunt lopen om het te bekijken.
 • Interactie met virtuele 3D-objecten
  Niet alleen zien de virtuele objecten er levensecht uit, je kunt ze ook aanpassen en bewerken. Zo kan een architect het model van een gebouw bijvoorbeeld aanpassen in 3D, of kun je je nieuwe huis virtueel inrichten voordat je met de echte meubels gaat sjouwen.
 • De HoloLens is draadloos
  Je hoeft de HoloLens niet aan te sluiten op een pc of telefoon om alle processen uit te voeren. Alle benodigde technologie zit in de bril zelf. Je kunt je dus draadloos door de ruimte bewegen, wat de beleving nog meer versterkt.
 • (Toekomstige) toepassingen voor de HoloLens
  Er wordt al veel met de HoloLens geëxperimenteerd. Een paar coole toepassingen op een rij:
 • Praten met een hologram: Holoportation
  Een van de coolste toepassingen vinden wij Holoportation. Door een 3D-scan te maken van iemand waar je mee (beeld)belt, verschijnt hij realtime in jouw kamer en kun je hem zien als je de HoloLens draagt.
 • Leren met virtuele 3D-objecten
  Samen met de Western Reserve Universiteit ontwikkelde Microsoft een app voor de HoloLens waarmee je kunt leren over de menselijke anatomie.
 • Product design met hologrammen
  Een product, voertuig of gebouw ontwerpen hoeft niet meer op een plat scherm als je de HoloLens hebt. Volvo ontwikkelde een applicatie voor de HoloLens waarmee auto’s virtueel en in 3D ontworpen kunnen worden.HoloLens vs. andere slimme brillen
  De HoloLens onderscheidt zich van virtual reality-brillen als Oculus Rift of HTC Vive doordat het je niet onderdompelt in een volledig virtuele wereld, maar juist iets toevoegt aan de echt wereld. Het creëert daarmee een augmented of mixed reality, waarin echt en virtueel samengaan. De Google Glass doet iets soortgelijks, maar is veel minder geavanceerd. De Glass projecteert weliswaar informatie in je blikveld, maar de interactie daarmee is zeer beperkt en beweegt mee met je gezichtsveld. Bovendien zijn de virtuele objecten in de Glass niet 3D en functioneert de bril niet zelfstandig. Zo heb je een telefoon met WiFi nodig om veel functies uit te voeren. De HoloLens functioneert daarentegen zelfstandig en draadloos.

05 oktober
2016

Auteur


Machteld de Kreij