Geen afschaffing van roamingkosten in 2015

In april stemde het Europees Parlement voor de afschaffing van roamingkosten voor bel-, sms- en internetverkeer binnen de EU. Met de afschaffing van roamingkosten zou de consument voor het gebruik van zijn mobiele telefoon in het buitenland even veel betalen als thuis. De afschaffing van roamingkosten zou voor het eind van 2015 plaats moeten vinden. Uit onderzoek van toezichthouder Berec blijkt echter dat de kans groot is dat dit streven niet zal worden behaald.

 

Wat zijn roamingkosten eigenlijk?

In het buitenland kunt u geen gebruik maken van uw Nederlandse telefoonprovider. Toch kunt u wel gebruik maken van uw mobiele telefoon. Dat komt omdat de telefoonproviders onderling afspraken hebben gemaakt over roamingkosten. Uw Nederlandse provider betaald per minuut bellen of per sms een vergoeding aan de buitenlandse provider. Deze kosten worden aan u doorberekend en worden roamingkosten genoemd.

 

Waarom worden roamingkosten niet afgeschaft?

De kosten die consumenten betalen voor het gebruik van mobiele telefonie verschillen aanzienlijk per lidstaat. In sommige landen is het bedrag dat u als consument zou betalen als de roamingskosten komen te vervallen lager dan het bedrag dat de providers aan elkaar moeten vergoeden. Hierdoor kunnen providers geen extra omzet maken. Sommige lidstaten zijn om deze reden bang dat de providers hun tarieven zullen verhogen als gevolg van de lagere inkomsten uit de roamingkosten.

 

Tips om in 2015 uw roamingkosten te beperken

Omdat u volgend jaar nog steeds zal moeten betalen voor het gebruik van uw mobiele telefoon in het buitenland, geven wij u graag een aantal tips om uw kosten zo veel mogelijk te beperken.

 

Sluit bundels af

Uw telefoonkosten kunnen hoog oplopen als u gebruik maakt voor roaming, omdat er dan per minuut, sms of MB afgerekend wordt. Wij raden u aan om gebruik te maken van bundels. Met een bundel betaald u een vast bedrag. Zo weet u waar u aan toe bent en komt u niet voor verrassingen te staan.

 

Handmatig in- en uitschakelen van internet

Wilt u zonder bundel gebruik maken van internet in het buitenland? Dan kunt u gebruik maken van gratis wifi netwerken. Let wel altijd goed op bij gratis openbare wifi netwerken en lees onze tips voor veilig wifi-gebruik eens door.

 

U kunt ook uw eigen mobiele netwerk tijdelijk inschakelen. Let er dan goed op dat u uw internet altijd weer uitschakelt na gebruik. Uw telefoon gebruikt namelijk data om bijvoorbeeld uw e-mails, whatsapp-berichten en Facebook-meldingen binnen te halen. Ook wanneer u niet actief een website bezoekt of een app opent gebruikt uw telefoon automatisch data.

Wij informeren u graag over mobiel gebruik in het buitenland

Heeft u vragen over mobiel gebruik in het buitenland? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op via info@nm2d.nl of 020 – 718 91 90 voor meer informatie.

23 december
2014

Auteur


Thijs Parée