Drie veelvoorkomende hackertrucs

Het is tegenwoordig voor cybercriminelen een eenvoudige klus om onschuldige Nederlanders duizenden euro’s afhandig te maken. Op diverse manieren weten zij toegang tot uw computer met daarop uw persoonlijke gegevens en documenten te verschaffen. Wij zetten de drie meest voorkomende hackertrucs voor u op een rij.

 

1. De behulpzame bankmedewerker

Internetcriminelen doen zich regelmatig voor als medewerkers van diverse bedrijven, waaronder banken. Zij bellen u op en proberen u op slinkse wijze te overtuigen dat zij u helpen, terwijl zij in werkelijkheid uw (tan)codes proberen te achterhalen. Hier kunt u zien hoe internetcriminelen te werk gaan.

 

2. De informatieve e-mail

Een andere veelvoorkomende hackertruc is de nep e-mail. Kortgeleden waren er namaak e-mails van DHL en PostNL in omloop met daarin de kwaadaardige malware Torrentlocker. Wanneer er op de zogenaamde track-en-trace-code werd geklikt werden alle bestanden op de computer van het slachtoffer automatisch versleuteld. Om de bestanden te ontgrendelen moest het slachtoffer 390 euro betalen.

 

3. Het gratis wifinetwerk

Let ook altijd op wanneer u gebruik maakt van gratis wifinetwerken. Niet al deze netwerken zijn wat ze lijken. Internetcriminelen maken een toegangsportaal aan waarbij u moet inloggen om gebruik van het netwerk te kunnen maken. Wanneer u hierop inlogt, hebben zij direct toegang tot uw computer. Klik hier voor tips over veilig gebruik van openbare wifinetwerken.

 

New Media 2Day informeert u graag over computerbeveiliging

Wilt u weten hoe uw computer kunt beveiligen tegen internetcriminelen? Neem dan contact op met New Media 2Day via info@nm2d.nl of 020 – 718 91 90. Wij helpen u graag.

05 december
2014

Auteur


Thijs Parée