8 veiligheids-tips voor thuiswerkers

Er zijn veel voordelen aan thuiswerken: meer flexibiliteit, minder reistijd (lees minder file) en je kiest zelf of je de radio loeihard zet, of dat je je pyjamabroek aanhoudt.

 

Voor de werkgever betekent thuiswerken meestal gelukkigere en productievere werknemers: een win-winsituatie. Helaas komt thuiswerk ook met de nodige obstakels. Een werknemer die op afstand werkt, maakt vaak geen gebruik van de (be)veilig(d)e werkomgeving als dezelfde werknemer op kantoor. Wat te doen als je je werknemers thuis ook veilig wilt laten werken zonder IT-afdeling in de ruimte ernaast. Hoe zorg je ervoor dat thuiswerkers op afstand flexibel kunnen werken én toch veilig omspringen met gevoelige data?

 

Op deze vragen hopen wij hieronder antwoord te geven:
 

1. Beveilig het thuisnetwerk
Zo voor de hand liggend, maar ook zo belangrijk: wees er zeker van dat je werknemers thuis over een beveiligd wifi-netwerk beschikken! Zorg ervoor dat ze weten wat een veilig netwerk inhoudt en geef desnoods een checklist mee met de stappen die ze kunnen nemen, zoals het standaardwachtwoord van de router veranderen en twee-staps-authenticatie instellen.
 
2. Gebruik een VPN-verbinding
Met een VPN-verbinding* kunnen werknemers op afstand werken op het bedrijfsnetwerk. Laat thuiswerkers de juiste VPN-software installeren op zowel pc als mobiel, zodat ze op elk toestel via een beveiligde verbinding contact kunnen maken.
 
3. Werken in ‘de Cloud’
Werken in ‘de Cloud’ maakt het een stuk gemakkelijker om vanuit huis met dezelfde software te werken. De term cloud is eigenlijk een beetje misleidend. Het staat gewoon voor internet, maar net als een wolk is dat niet tastbaar. Een cloudserver is dan ook niets meer of minder dan een server die aan het internet hangt, waarop internetters kunnen inloggen op afstand. Deze is te benaderen via je mobieltje, het internet of een mailprogramma. Wat je ook gebruikt, je ziet dezelfde gegevens.
 
4. Houd persoonlijke data apart
Je persoonlijke gegevens apart houden is niet alleen belangrijk om het overzicht te bewaren, maar ook om zowel je eigen data als de data van het bedrijf veiliger te bewaren. Het scheiden van persoonlijke data en bedrijfsdata is niet iets waar het bedrijf veel aan kan veranderen; die verantwoordelijkheid ligt bij de thuiswerker zelf. Worden beide op dezelfde plaats bewaard, dan lopen ze meer risico om gestolen te worden.
 
5. Deel niet te veel op sociale media
Op kantoor kan het logisch lijken om je posts op sociale media na werktijd te plaatsen, maar thuis is die grens minder vanzelfsprekend. Het online zetten van gebeurtenissen op het werk of je dagelijkse bezigheden lijkt minder raar als er geen collega’s zijn waarmee je die dingen kan delen. Thuiswerkers moeten er toch mee oppassen, want deze updates bieden waardevolle informatie voor phishing-campagnes.
 
6. Stel geen updates uit
Deze regel geldt eigenlijk voor iedereen die zich weleens online begeeft: houd je software en plug-ins up-to-date. Zodra kwetsbaarheden in software bekend worden gemaakt, zijn er cybercriminelen die ze proberen uit te buiten. Geef deze praktijken geen kans en download meteen de nodige update zodra deze beschikbaar wordt.
 
7. Pas op voor real-life dieven
Bedrijven kunnen dan wel uitgerust zijn met hekken, camera’s en waakhonden, de meeste woningen zijn dit niet. Om te voorkomen dat apparaten worden gestolen, kan de thuiswerker sloten op de binnendeur installeren of gebruikmaken van een simpel inbraaksysteem. Nog eenvoudiger is gewoon verstandig omspringen met apparaten en nooit een toestel onbewaakt achter te laten.
 
8. Kennis is macht
Bovenstaande tips draaien hebben geen nut als de thuiswerker niet goed geïnformeerd is. Het allerbelangrijkste is om werknemers op de hoogte te brengen van mogelijke risico’s, net zoals de oplossingen voor die risico’s. Zelfs de meest voorzichtige thuiswerker zal zich niet kunnen beveiligen als hij niet weet waarvoor hij moet oppassen.

 

    • Wil je meer informatie over werken in ‘de Cloud’, hoe maak ik een VPN-verbinding en waarom moet mijn thuisnetwerk ook beveiligd zijn? Neem contact op met een van onze accountmanagers op telefoonnummer 020-718 91 90 of stuur een mail. Wij leggen het graag aan je uit!

 

* Virtual Private Network (VPN) is een besloten data netwerk binnen het openbare netwerk zoals internet. Er wordt geen gebruik gemaakt van een eigen separate infrastructuur, maar door middel van beveiligingsmechanismen wordt een gesloten gebruikersgroep gebruikt binnen het openbare netwerk.

 

Veilig thuiswerken

 

06 december
2016

Auteur


Machteld de Kreij